Cultura japoneză popularizează uniformele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolăriţele noastre vor uniforme cool, ca în animaţiile manga În timp ce directorii de şcoli şi părinţii se gândesc la utilitatea şi preţul ecusoanelor, uniformelor ori eşarfelor

Şcolăriţele noastre vor uniforme cool, ca în animaţiile manga

În timp ce directorii de şcoli şi părinţii se gândesc la utilitatea şi preţul ecusoanelor, uniformelor ori eşarfelor care vor asigura, conform noii legi, semne distinctive în şcoli, elevii noştri vor să arate ca în desenele animate japoneze.

Cine crede că toţi elevii din România urăsc uniformele se înşală. Dacă, într-adevăr, poza părinţilor din albumul de fotografii, cu cravatele roşii legate şui şi sarafanele comuniste din materiale sintetice nu îi inspiră prea tare, există şi surse de inspiraţie mai vesele : şcolăriţele japoneze. Filmele manga difuzate pe posturile de desene animate, cărţile cu benzi desenate, filmele kung-fu şi chiar filmele americane inspirate din cultura japoneză au deschis şcolăriţelor noastre apetitul pentru uniforme.

Uniforma japoneză, simbol al unei culturi pop

Şcolile din Japonia sunt cunoscute pentru uniformele lor specifice, uniforma făcând parte dintr-un stil de viaţă larg acceptat. Uniformele, fie ele tip gakuran sau de tip marinăresc, sunt privite cu multă nostalgie de cei mari, ca simbol al unei perioade lipsite de griji.

Cât despre cei mici, deşi şi ei privesc uniforma ca pe un semn de conformism, micuţii japonezi au inventat tot felul de metode de a individualiza costumele, cu fuste mai lungi sau mai scurte, mâneci suflecate, nasturi scoşi şi dăruiţi băieţilor - fetelor simpatizate şi tone de insigne agăţate pe gulere, şosete sau rucsacuri.

Tinerii otaku din Bucureşti se inspiră din filmele manga

Uniformele de inspiraţie marinărească joacă un rol aproape fetişist în cultura populară japoneză, care acum se pare că începe să prindă şi la noi. Săptămâna asta a avut loc, în clubul EL Comdante din Bucureşti, lansarea ultimului număr din revista <> . Tinerii prezenţi la eveniment au confirmat încă o dată că adolescenţii din Bucureşti sunt mult mai aproape ca suflet de outfitul japonez decât de cel comunist. Nici nu-i de mirare, cu atâtea seriale de animaţie care pot fi văzute şi la noi pe piaţă: Sailor Moon, Cardcaptor Sakura, Zatch Bell! şi InuYasha sunt doar câteva din celebrele anime care au ridicat uniforma la rang de fetiş, ca de altfel şi jocurile electronice Tekken, în care personajele Asuka Kazama, Ling Xiaoyu şi Miharu Hirano poartă toate uniforme. Go-Go Yubari, simpatica asasină din filmul Kill Bill, este o altă figură celebră îmbrăcată în uniformă, ca toate personajele din versiunile cărţii şi desenului animat Battle Royale.

Variaţii în tonuri marinăreşti

Deşi au devenit un semn distinctiv al culturii japoneze, uniformele introduse în Japonia în secolul al XIX-lea sunt tot de inspiraţie vestică. Ele sunt azi obligatorii atât la şcolile de stat, cât şi la cele private. Cuvântul japonez pentru uniformă este seifuku. Uniforma cea mai populară la băieţi este gakuran, a cărei culoare este de obicei neagră, dar poate fi şi bleumarin sau albastră. Nasturii de la uniformă sunt de obicei decoraţi cu emblema şcolii. Pantalonii, la băieţi, sunt pe picior şi de o singură culoare, de obicei negri, fiind purtaţi cu o cămaşă de culoare deschisă, o curea de o altă culoare închisă, şi adidaşi sau pantofi negri. La fete, însă, cea mai purtată uniformă este cea de tip marinăresc, sērā-fuku, o uniformă cu un design creat în 1921 şi inspirat din cel al marinei britanice regale.

Această uniformă constă de obicei dintr-o bluză albă la care este ataşat un guler marinăresc şi o fustă plisată, de culoare închisă, purtată cu şosete albe. Indiferent de culoare sau de uşoarele variaţii, uniformele au toate şi variante simplificate, de vară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite