Culoarea martiriului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi grecii, romanii şi arabii lumii antice i-au apreciat valoarea culinară şi nutritivă, morcovii nu au trezit niciodată pasiuni gastronomice. Au născut însă legende. Se spune că, la

Deşi grecii, romanii şi arabii lumii antice i-au apreciat valoarea culinară şi nutritivă, morcovii nu au trezit niciodată pasiuni gastronomice. Au născut însă legende. Se spune că, la început, morcovii erau albi, iar frumoasa lor culoare roşu-portocaliu se datoreşte unui episod tragic din timpul prigoanei creştinilor, în primele secole ale erei noastre. Potrivit legendei, Marie, o tânără servitoare creştină, curăţa legume în bucătărie când duşmanii lui Hristos au năvălit peste ea şi au înjunghiat-o. Printre rădăcinoasele albe de pe masa ei, se aflau şi morcovi, care, îmbibaţi de sângele tinerei martire, s-au înroşit. Originar din Afganistan, morcovul este cultivat astăzi în lumea întreagă. şi nu numai pentru calităţile sale culinare, ci şi pentru valoarea lui terapeutică - este un foarte bun diuretic, dezintoxică organismul, reglează funcţiile intestinale. Cât despre culoarea sa roşiatică, ea este rezultatul carotenului, un pigment care se găseşte în unele vegetale.

Pulpe de pui cu morcovi şi ciuperci
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 pulpe de pui (a 200 g), 500 g morcovi subţiri, 4 cepe mici, 250 g ciuperci champignon, 400 g praz, 1/2 lămâie, 4 linguri ulei, sare, piper, 375 ml supă de pasăre (instant), 125 ml vin alb, pătrunjel verde
Mod de preparare: Se spală pulpele de pui, se zvântă bine şi se taie în jumătăţi. Se curăţă morcovii şi se taie bucăţi. Se curăţă ceapa şi se taie peştişori. Se curăţă ciupercile şi se taie în jumătăţi. Se spală lămâia cu apă caldă, se şterge bine şi se taie felii. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun bucăţile de pui şi se rumenesc rapid, pe ambele părţi, cca 3 minute; se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă legumele şi feliile de lămâie şi se călesc împreună. Se toarnă supa de pasăre şi vinul şi se lasă să fiarbă câteva minute. Se acoperă cratiţa şi se introduce în cuptorul încins, pentru cca 30 de minute. Din când în când, se stropesc bucăţile de pui cu sosul format. Se servesc pulpele cu legumele şi sosul din cratiţă şi presărate cu pătrunjel verde.

ştiaţi că?
Frunzele de morcov conţin mai multe minerale decât rădăcina - le puteţi folosi în ciorbe, supe sau sub formă de infuzie.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite