Culisele Mesajului prezidenţial despre Starea Uniunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul serii de astăzi (târziu după miezul nopţii, ora României), preşedintele Bush urmează să prezinte, în faţa camerelor reunite ale Congresului, tradiţionalul Mesaj cu privire la

În cursul serii de astăzi (târziu după miezul nopţii, ora României), preşedintele Bush urmează să prezinte, în faţa camerelor reunite ale Congresului, tradiţionalul Mesaj cu privire la Starea Uniunii, considerat cel mai important eveniment politic al anului în America.
Conţinutul său va defini agenda de lucru a Administraţiei Bush pentru 2006, de care depind, în bună măsură, evoluţiile de pe scena politică mondială şi totodată va prefaţa bătălia electorală din toamnă, când urmează a fi realeasă componenţa Camerei Reprezentanţilor în întregimea sa şi o treime din componenţa Senatului. Lesne de înţeles interesul cu care este aşteptată cuvântarea preşedintelui, care va fi transmisă în direct de toate marile reţele americane de televiziune.
"Fiecare virgulă îşi are importanţa sa"
Elaborarea principalului document politic al anului - care va fi al cincilea pe care îl prezintă actualul preşedinte - constituie un proces extrem de complicat, care - după cum dezvăluie Associated Press - începe încă din primele zile ale toamnei anului precedent. "Fiecare cuvânt contează enorm, declară Michael Waldman - care, în calitate de principal autor al cuvântărilor lui Bill Clinton, a contribuit la pregătirea a nu mai puţin de nu patru din mesajele acestuia. Fiecare virgulă, fiecare alt semn de punctuaţie îşi are importanţa sa. De la secretarii de stat (miniştrii - n.r.) până la stafful principalelor organisme guvernamentale, toată lumea este implicată". În etapa iniţială, experţii întocmesc un fel de inventar, de listă a principalelor probleme, interne şi internaţionale, susceptibile de a fi abordate. Urmează o intensă activitate de lobby din partea organismelor federale, a celor două Camere a Congresului şi a unor grupuri de interese, fiecare sperând că în mesaj îşi va găsi reflectarea sau măcar va fi menţionată în treacăt problema care îi interesează.
Definitivarea listei de subiecte
Până la Crăciun este gata o primă formă detaliată a principalelor subiecte şi teme şi chiar şi o schiţă a anumitor formulări. De obicei, definitivarea listei este amânată cât mai mult timp posibil pentru a se evita dezamăgirea celor ale căror sugestii nu vor fi luate în consideraţie. Pe de altă parte, pentru fiecare din subiectele pe care le abordează mesajul se întocmesc fişe documentare cât mai complete.
Cine va sta lângă prima doamnă?
Pe lângă aspectele legate de conţinut, o însemnătate deosebită o au şi cele privind protocolul, de pildă cine va sta în loja rezervată primei doamne. De asemenea, echipe speciale întocmesc itinerariul turneului prezidenţial în diferite oraşe ale ţării pentru a susţine şi amplifica punctele de vedere prezentate în mesaj.
Repetiţia finală de la Casa Albă
Prima ciornă este gata în mai puţin de două săptămâni înainte de data rostirii mesajului. Porţiuni ale mesajului sunt trimise spre o revizie finală principalilor membri ai guvernului. Cu o săptămână înainte de ziua Z, preşedintele, împreună cu principalii săi consilieri şi "textieri" se închid în Biroul Oval pentru repetiţii. Preşedintele citeşte cu glas tare diferitele părţi ale mesajului. Apoi, întreaga echipă se deplasează în sala de spectacole de la Casa Albă pentru repetiţia finală - pe tot parcursul acestei etape intervenind, dacă e nevoie, noi schimbări.
Chiar şi când textul ajunge în forma finală, ziua în care urmează a fi rostit este o zi de agitaţie frenetică. Trebuie selectate fragmentele cele mai importante care să fie trimise agenţiilor de presă şi marilor ziare, sub embargo. Preşedintele se întâlneşte cu principalii prezentatori ai marilor reţele tv pentru a le comunica care sunt pasajele mai importante ale mesajului. Acelaşi lucru se întâmplă şi în ce priveşte membrii marcanţi ai Congresului.
"Aştept cu nerăbdare momentul cuvântării" - a declarat zilele trecute ziariştilor Bush. Mai ales că, până în ultima clipă, nici el nu va şti cu exactitate tot ce va cuprinde mesajul!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite