Culcer rămâne, "Ştirile" se schimbă
0În urma scandalului Remeş, Consiliul de Administraţie al TVR a decis schimbarea structurii editoriale şi manageriale a Departamentului "Ştiri" Consiliul de Administraţie al SRTv a decis
În urma scandalului Remeş, Consiliul de Administraţie al TVR a decis schimbarea structurii editoriale şi manageriale a Departamentului "Ştiri"
Consiliul de Administraţie al SRTv a decis reorganizarea editorială şi managerială a Departamentului "Ştiri". Alexandru Sassu şi o parte din Consiliul de Administraţie al TVR au fost audiaţi de către comisiile de cultură ale parlamentului. "Vreau să-i întărim pe Alexandru Sassu şi Consiliul de Administraţie în rosturile în care i-am trimis acolo", a declarat Adrian Păunescu, PSD, preşedintele Comisiei de cultură din Senat.
Consiliul de Administraţie (CA) al TVR s-a întrunit, ieri-dimineaţă, într-o şedinţă şi a decis reorganizarea Departamentului "Ştiri".
Membrii consiliului au decis ca redacţia Sport a TVR să nu mai facă parte din cadrul Departamentului "Ştiri", care ar urma să aibă două direcţii mari: Ştiri interne şi Ştiri externe. Rodica Culcer îşi păstrează funcţia de şef la Departamentul "Ştiri" pe care l-a ocupat prin concurs, dar surse din TVR afirmă că toate schimbările de funcţii din televiziunea publică au început printr-o reorganizare.
Consiliul de Administraţie şi-a exprimat nemulţumirea faţă de slabele performanţe ale Jurnalului TVR, care se situează pe locul trei în topul audienţelor. "După ce ai fost obişnuit să obţii medalii de aur, nu poţi să te mulţumeşti cu bronzul", au afirmat surse din CA al SRTV.
Sursele menţionate au spus că fundamentul deciziei de ieri a fost separarea competenţelor editoriale de cele manageriale. Departamentul de Ştiri şi cel de Sport vor avea un manager care să aibă "viziune", îndeplinind atribuţiile unui director de ziar.
Membrii CA declară că această restructurare nu afectează sub nicio formă funcţia Rodicăi Culcer şi că, de fapt, discuţia privind reorganizarea fusese programată încă de săptămâna trecută, cu două zile înainte de difuzarea materialului cu Remeş şi Mureşan.
Numeroşi membri din CA şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Rodica Culcer, observând "tendenţiozitatea" unor materiale - referindu-se, de pildă, la un material, neilustrat, care a apărat cu o zi înainte de difuzarea casetei cu Remeş. Aceleaşi surse au precizat că s-a luat în discuţie şi politica de cadre dusă de Culcer, făcând referire la oamenii pe care i-a îndepărtat din TVR.
În plus, unii membri ai CA au observat că Rodica Culcer a încălcat un regulament interior care îi interzice să apară pe post în calitate de moderator, în condiţiile în care conduce şi departamentul Ştiri.
Sassu: Caseta a fost editată în TVR
"Materialul nu aparţine TVR, dar a fost editat şi aranjat în TVR", a afirmat Alexandru Sassu în faţa parlamentarilor din comisiile de cultură. "De fapt, este un singur material, aşa cum aţi văzut la celelalte posturi, lung de vreo douăzeci şi ceva de minute, care a fost aranjat în felul în care a fost aranjat pentru a fi dat pe post. Dacă vă uitaţi pe alte posturi de televiziune, vedeaţi că părţi întregi din el au fost tăiate pentru a fi alipite aşa cum au fost alipite", a spus Sassu.
"Nimeni din TVR nu a fost informat"
Preşedintele-director general al TVR a afirmat că în televiziunea publică nu a existat o "discuţie internă cu factorii de răspundere" în legătură cu difuzarea casetei, decizia aparţinând şefului direcţiei de ştiri, Rodica Culcer.
"Nimeni din televiziune nu a fost informat că acest material va apărea", a menţionat Alexandru Sassu.
El a declarat în faţa comisiilor de cultură ale parlamentului că a fost cenzurat de Rodica Culcer în momentul în care a remis comunicatul care argumenta nedifuzarea părţii a doua din casetă. "Doamna Rodica Culcer a dat începutul şi sfârşitul comunicatului.
Partea în care se vorbea de Legea 41 şi de Statutul ziaristului din TVR a fost eliminată", a spus Sassu. El a adăugat că nu a cerut interzicerea materialului despre Remeş. "Am considerat, şi nu am interzis, că este inoportun, incorect şi ilegal ca a doua parte a materialului să apară", a afirmat Sassu, care a adăugat că difuzarea respectivului material a fost o încălcare a Constituţiei şi a Statutului TVR.
DNA nu şi-a cerut caseta înapoi
"DNA nu a cerut nimic, pentru că altfel aş fi reţinut materialul", a declarat Sassu cu referire la materialul care nu a mai fost difuzat. Mulţi dintre parlamentari, în frunte cu Adrian Păunescu şi Cătălin Micula, s-au referit la materialul difuzat drept "caseta DNA".
Parlamentarii din cele două comisii de cultură au decis sesizarea comisiilor juridice în legătură cu faptul că DNA nu a cerut de la TVR materialul video pe care televiziunea publică intenţiona să îl difuzeze a doua zi.
"Vreau să ştiu dacă DNA, a cărei primă sarcină este să aducă material probator împotriva infractorilor, pentru a servi interesului public, a cerut materialul care nu a fost publicat, pentru că era proba lor valoroasă care se devaloriza prin publicare. A durat o zi până a apărut proba", a spus Cătălin Micula.
TVR a difuzat, alţii au profitat
Filmul "Şpaga", difuzat miercuri, 10 octombrie, la Jurnalul de la ora 19, nu a condus la creşterea spectaculoasă a audienţei acestui program. Este posibil ca telespectatorii (ca, de altfel, şi protagoniştii, şi întreaga clasă politică) să fi fost luaţi prin surprindere.
Jurnalul TVR 1 din acea seară a fost urmărit la nivel naţional de o medie de 870.000 de telespectatori pe minut, în timp ce audienţele Ştirilor Pro TV şi ale Observatorului au fost urmărite de 1.378.000 de telespectatori, respectiv 910.000.
În mediul urban, Jurnalul a fost urmărit în medie de 340.000 de telespectatori pe minut, în timp ce Ştirile Pro TV au avut 761.000 de telespectatori şi Observatorul, 497.000. Interesant este faptul că a doua zi, 11 octombrie, ediţia Jurnalului TVR de la ora 19 nu a câştigat audienţă, dimpotrivă, aceasta s-a situat la valori mai mici decât în seara precedentă: 802.000 de telespectatori la nivel naţional şi 277.000 în mediul urban. Era de aşteptat ca partea a II-a a materialului (care până la urmă nu s-a mai difuzat) să stârnească interesul populaţiei pentru Jurnal.
Sondajele de audienţă arată că de pe urma imaginilor difuzate la Jurnal au profitat canalele de ştiri Realitatea şi Antena 3.
Astfel, în mediul urban, în seara zilei de 11 octombrie (a doua seară după... "Kill Remeş - volumul I"), audienţa medie a programului Realitatea de la ora 21 a fost de 219.000 de telespectatori pe minut, faţă de 155.000 în seara precedentă. Un salt spectaculos l-a înregistrat ediţia Ştirile 21 de la Antena 3, care a "explodat" de la o medie de 71.000 de spectatori pe minut în seara difuzării filmului la 169.000, în următoarea seară.
Se poate spune că ambele canale de ştiri au exploatat mai bine evenimentul, în timp ce TVR s-a comportat timid. (Petre Barbu)
>> Acest material, care făcea parte dintr-un dosar DNA, nu este aruncat pe piaţă fără un scop bine determinat, cu riscul ca întreg dosarul să fie nul.
Alexandru Sassu
Preşedinte al CA al TVR