Cuba ar putea adopta "modelul chinez"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele lui Fidel Castro, Raul, este poreclit "El Burro" (Măgarul) "Eternul secund" al lui Fidel, Raul Castro, se află la conducerea Cubei de şapte luni. Se aşteaptă că liderul interimar

Fratele lui Fidel Castro, Raul, este poreclit "El Burro" (Măgarul)

"Eternul secund" al lui Fidel, Raul Castro, se află la conducerea Cubei de şapte luni. Se aşteaptă că liderul interimar "ar putea trasa un model chinezesc, între deschiderea economică şi tutela totalitară", scrie Eric Landar, un trimis special al ziarului "Liberation".

De şapte luni, Raul Castro "este şeful statului, fără a fi", scrie "Liberation", "un dictator interimar". "Cubanezii nu-l cunosc sau îl cunosc foarte puţin. Nu-l iubesc deloc. Raul Castro este un militar, un dur", adaugă ziarul. "În cartierul meu, am remarcat din ce în ce mai multe camere, din 31 iulie, implantate pe acoperişuri pentru a supraveghea străzile", spune J., un fervent "fidelist" care subliniază că nu va fi niciodată "raulist". În vârstă de 75 de ani, Raul Castro e la comanda Cubei de când fratele său, Fidel, s-a îmbolnăvit, boala fiind decretată "secret de stat". La polul opus faţă de acesta, Raul nu "beneficiază de capital de simpatie".

"E considerat obtuz, intolerabil şi inflexibil, dar este o judecată pripită… Sub alura sa puţin măgulitoare şi intervenţiile adesea stângace, se ascunde un mare talent organizator şi o disciplină de fier", scrie unul dintre biografii recenţi ai lui Fidel. Supranumit de popor "El Casquito", "El Burro"(Măgarul), "Pumnul" revoluţiei, în timp ce Fidel e "inima", Raul a iniţiat, ca primă măsură în calitate de interimar, numirea lui Ramiro Valdes - omul împreună cu care a fondat poliţia politică, de la victoria revoluţiei în 1959 - la ministerul-cheie al Informaticii şi Comunicării. Va fi Raul "omul unui început de tranziţie? Al unei deschideri economice? O jumătate de secol de revoluţie a devastat economia cubaneză. În faţa "penuriei", totul se sprijină pe "piaţa neagră". "Oamenii merg la lucru să fure", spune M., un licenţiat care face pe taximetristul…. Dacă vor fi schimbări, nu vor fi de azi pe mâine. Nimeni nu mişcă în înaltele sfere ale "nomenklaturii", nici chiar cei favorabili "ipoteticelor reforme".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite