Csibi Istvan poate scapa basma-curata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul om de afaceri harghitean Csibi Istvan este ca si scapat de puscarie daca la termenul de maine judecatorul va admite cererea de punere in libertate. Dosarul in care este acuzat de

Cunoscutul om de afaceri harghitean Csibi Istvan este ca si scapat de puscarie daca la termenul de maine judecatorul va admite cererea de punere in libertate. Dosarul in care este acuzat de constituirea unui grup infractional si dare de mita este ultimul in care Csibi Istvan mai este arestat, alaturi de trei complici si doi comisari ai Garzii Financiare Harghita. De la arestarea facuta anul trecut de catre PNA si intocmirea rechizitoriului nici un magistrat nu a reusit sa-i probeze vinovatia. Influentati de presa sau timorati de renumele avocatilor care-i apara pe arestati, politisti, procurori si judecatori cu experienta au facut greseli elementare in cauzele care il privesc pe Csibi Istvan. Astfel, nici una dintre instantele pe la care s-au perindat dosarele nu a reusit sa audieze nici macar un sfert din cei 100 de martori ai acuzarii. Dintre cei propusi de aparare au fost audiati doar doi. De asemenea, spun avocatii, dintre cei care au trecut prin fata judecatorilor, cei mai multi sunt oameni care au aflat din alte surse despre faptele comise de principalul acuzat si complicii sai. Altii, desi au declarat in instanta ca isi mentin declaratiile date in timpul anchetei preliminare, au explicat ca perceptia autoritatilor este gresita. O alta hiba vizeaza lipsa de probe, arestarea fiind prelungita de fiecare data doar pe indicii. Cea mai ciudata situatie s-a consemnat insa la Tribunalul Slatina. Dosarul a fost stramutat aici la inceputul acestui an. Surse din localitate afirma ca de alegerea acestei instante nu ar fi straini Rodica Stanoiu, fostul ministru al justitiei, si senatorul UDMR Verestoy Attila. Cel din urma este dusman declarat al lui Istvan. Senatorul este actionar la o firma care are sediul in comuna natala a unuia dintre judecatorii cauzei. In acest context, se spune ca, avocatii ar fi facut apel la presa aservita, iar la termenul din luna septembrie, chiar in ziua cand avea loc procesul, a fost publicat un material amplu, cu tinta precisa judecatorul. Astfel, dupa mai multe ore de sedinta de judecata, obosit, magistratul a omis sa dea ultimul cuvant acuzatilor. Pe acest temei, Curtea de Apel Craiova a casat decizia judecatorului din Slatina si a dispus rejudecarea cauzei la aceeasi instanta. Cum apararea invoca, intemeiat, o serie de nereguli procedurale, indiferent ce judecator va primi dosarul cererii de punere in libertate, teoretic, Csibi Istvan si ceilalti cinci arestati ar putea sa fie eliberati.

Transparency International:
Ziaristii si politicienii influenteaza psihologic magistratii
Ziaristii influenteaza psihologic magistratii. Acesta este rezultatul unui sondaj facut de IMAS, la solicitarea Transparency International si CSM.
24% din cei intervie-vati au declarat ca asupra lor s-au exercitat presiuni, in cea mai mare parte acestea venind dinspre mass-media, exemplificand, in justificarea "plangerilor" lor, dosarele "Rompetrol" sau cel al lui Miron Cozma. Presiunile jurnalistilor sunt in proportie de 70% negative, peste 80% din articolele de presa fiind critice la starea de fapt a justitiei, se mai arata in studiu. Partidele politice sunt si ele o sursa de presiune in conceptia a 73% dintre magistratii intervievati - mai ales cand vine vorba de numirea in functii de conducere a anumitor magistrati. Numirea conducerii Ministerului Public de catre ministrul justitiei este considerata de 55% din procurori si judecatori ca o sursa care afecteaza in foarte mare masura independenta acestora. Relatiile dintre procurori si judecatori nu sunt nici ele vazute prea bine in interiorul sistemului, 23% din magistrati fiind de parere ca acestea afecteaza obiectivitatea si impartialitatea hotararilor judecatoresti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite