Csibi Istvan a stat închis în casă două săptămâni pentru a scăpa de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Csibi Istvan a ajuns din nou în arest, după ce a fost încarcerat, în perioada 2004-2006, pentru o serie de infracţiuni economice şi de corupţie. Csibi Istvan a fost citat

Omul de afaceri Csibi Istvan a ajuns din nou în arest, după ce a fost încarcerat, în perioada 2004-2006, pentru o serie de infracţiuni economice şi de corupţie.

Csibi Istvan a fost citat pentru audieri la Parchetul General încă din data de 29 ianuarie a.c., însă a refuzat să semneze procesul-verbal. Anchetatorii nu l-au putut aduce la audieri nici măcar cu mandat pe Csibi până pe data de 11 februarie a.c., întrucât acesta a refuzat să părăsească domiciliul.

Procurorii DIICOT l-au săltat pe Csibi Istvan, în noaptea de marţi spre miercuri, sub acuzaţiile de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, omul de afaceri este cercetat pentru participaţie improprie la săvârşirea infracţiunilor de folosire la autoritatea vamală de acte falsificate.

Conform anchetatorilor, în perioada 1998-2004, Csibi Istvan ar fi pus la cale o serie de "operaţiuni comerciale", prin care ar fi delapidat din gestiunea unor societăţi producătoare de băuturi alcoolice 307 miliarde de lei vechi.

Circuit fictiv


În calitate de coordonator al unui grup infracţional organizat, Csibi Istvan i-ar fi determinat pe unii apropiaţi ai săi să pună "la punct" circuite de spălare de bani. În acest mod, a facilitat realizarea unui circuit fictiv al banilor, în final ajungând în buzunarele lui Csibi Istvan aproape 520 miliarde de lei.


Bani negri scoşi ilegal din ţară


Anchetatorii au mai constatat că, după întocmirea în numele SC Neptun Impex SA a unor contracte fictive având ca obiect achiziţionarea în sistem leasing a 40 de vehicule de la două societăţi-fantomă din Marea Britanie şi predarea acestora lui Csibi Istvan, acesta ar fi determinat săvârşirea fără vinovăţie de către administrator a infracţiunii de folosire la autoritatea vamală a unor documente comerciale falsificate.

Astfel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 14,6 miliarde de lei vechi. Vehiculele au fost achitate, conform DIICOT, cu bani "negri" scoşi ilegal din ţară. Banii astfel externalizaţi s-au întors în contul personal al lui Csibi Istvan, cu titlu de contravaloare a unui pachet de 16.000 acţiuni dobândite la societatea Hamerock Bau, suma totală spălată prin acest procedeu fiind de peste 140 miliarde de lei vechi. (Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite