„Crulic a fost cu mine în Italia,nu avea cum să fure în Polonia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trimisul special al ziarului “Adevărul” a reuşit să descopere unul dintre martorii invocaţi de Crulic în apărarea sa. Ghidul de pe autocarul cu care acesta a călătorit la Milano susţine că tânărul se afla în Italia la data şi ora la care s-a comis furtul din Polonia. Această mărturie ar putea schimba total cursul anchetelor oficiale, nemaiputând fi exclusă ipoteza nevinovăţiei lui Crulic. În acest caz, ar însemna că tâ

Ghidul unei agenţii de turism din Cracovia face mărturisiri cutremurătoare, referitor la cazul românului Daniel Claudiu Crulic, mort în Polonia. Sabina Ciepiela, ghid al Agenţiei “Jordan”, a declarat pentru “Adevărul” că tânărul român nici măcar nu se afla în Polonia, ci în Italia, atunci când a fost comis furtul de care el era acuzat.

Daniel era în Milano pe 11 iulie

Atât biletul de autocar, cât şi tabelul cu numele pasagerilor, dar, şi mai important, ghidul care a însoţit grupul ce călătorea din Cracovia în Milano confirmă nevinovăţia lui Daniel Claudiu Crulic. Ghidul Agenţiei “Jordan”, Sabina Ciepiela, este cât se poate de sigur că s-a aflat în acelaşi autocar cu Daniel Claudiu Crulic, pe 10 şi 11 iulie 2007, pe ruta Cracovia-Milano.

 “Claudiu Crulic a rămas în Milano, unde am ajuns în data de 11 iulie, în jurul prânzului. Furtul de care a fost acuzat s-a comis tot pe 11 iulie, dar în Cracovia. Nu ar fi avut când şi cum să se întoarcă, în mod clar”, declara Sabina Ciepiela. Aceasta este foarte sigură, căci românul era un client fidel al Agenţiei “Jordan” şi mai călătorise în Italia, de câteva ori, având-o drept ghid pe Sabina Ciepiela.

Ghidul Sabina Ciepiela adaugă că este bulversată de ceea ce s-a întâmplat şi îşi exprimă mirarea şi, în acelaşi timp, indignarea, faţă de faptul că autorităţile poloneze nu au verificat spusele lui Daniel Claudiu Crulic.

„Românul era clientul nostru fidel“

“Nu a venit nimeni, nici de la Poliţie, nici de la Procuratură, să verifice dacă românul spunea adevărul atunci când a declarat că nu s-a aflat în Polonia, ci în Italia, la data la care furtul de care era acuzat a fost comis.

Sunt şi acum bulversată şi cutremurată. Nu mi-a venit să cred când am aflat, zilele trecute. Cel care a citit în presă de moartea lui Crulic a fost şeful meu, patronul agenţiei, care ştia că românul era unul dintre clienţii noştri fideli. A venit şi m-a întrebat dacă ştiam de arestarea şi moartea sa.

Am verificat încă o dată în actele agenţiei, ca să fim siguri. S-a adeverit că fusese plecat cu noi la acea dată, când a fost comis furtul”, conchide, şocată, Sabina Ciepiela.    

Directorul penitenciarului a evitat “Adevărul”

Directorul Penitenciarului Cracovia, colonel-magistratul Stanislav Potoczny, a evitat să discute cu reporterii “Adevărul”. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Zbigniew Latak, a fost trimis să transmită mesajul “No comment”, atât verbal, cât şi în scris.

Motivaţia oficială a fost aceea că există mai multe anchete în desfăşurare, referitoare la circumstanţele în care românul Daniel Claudiu Crulic a ajuns să-şi piardă viaţa. Într-adevăr, cazul românului este investigat de mai multe instituţii poloneze: Închisoarea Centrală din Varşovia, Curtea Supremă din Cracovia şi Procuratura “Rejonowa dla Krakova-Krowodrzy w Krakovie”.

Purtătorul de cuvânt al acestei din urmă instituţii, BogusLawa Marcinkowska, susţine că ancheta este în faza primară şi că ar fi fost demarată încă din data de 20 februarie, înainte ca mass-media poloneză şi românească  să prezinte cazul lui Daniel Claudiu Crulic.

“Este o investigaţie in-rem, nu una îndreptată împotriva vreunei sau vreunor persoane anume, deocamdată. Au fost adunate toate documentele referitoare la cazul românului Crulic, de la spital, penitenciar şi instanţe. Încercăm să lămurim pe deplin circumstanţele în care românul şi-a pierdut viaţa”, declara Marcinkowska.

Polonezii o scaldă  româneşte

Presa poloneză a deschis propriile anchete în cazul morţii lui Claudiu Crulic. Mai multe documente obţinute de jurnaliştii polonezi de la magistraţi ai Tribunalului din Cracovia arată că înainte cu o săptămână de a muri, starea de sănătate a lui Crulic s-a înrăutăţit brusc în urma perforării accidentale a pleurei.

Principala agenţie de presă din Polonia, PAP, a obţinut procese-verbale, şi documente de la echipele  de anchetă ale statului arată că tratarea lui Crulic a început când acesta avea grave probleme de sănătate.

Un proces-verbal întocmit de un  judecător polonez arată că o posibilă cauză a morţii lui Crulic ar putea fi pneumotoraxul (prezenţa aerului în spaţiul pleural). Acesta este şi diagnosticul cu care a ajuns arestatul la secţia de chirurgie a spitalului penitenciarului polonez.

Mai mult, medicii constataseră şi tulburări metabolice grave, cât şi probleme în funcţionarea mai multor organe. Documentele la care fac referire jurnaliştii polonezi arată că odată cu înrăutăţirea stării de sănătate a lui Crulic, medicii din penitenciar au încercat să intervină de mai multe ori, dar fără succes. Acest lucru a făcut ca după transferul românului la Spitalul Ministerului de Interne, doctorii de aici să nu mai poată interveni din cauza înrăutăţirii accentuate a stării de sănătate a lui Claudiu Crulic.

Anchetele magistraţilor polonezi mai arată că medicii penitenciarului ar fi solicitat destul de târziu acordul tribunalului pentru tratarea forţată a lui Crulic, care a refuzat în mod repetat întreruperea grevei foamei.  Unele rapoarte referitoare la problematica medicală nu sunt încă publice, pentru că, spun autorităţile, nu trebuie influenţat bunul mers al anchetei declanşate de autorităţile poloneze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite