Crulic de România: un deţinut de la Gherla a murit plimbat între spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Berki a fost trimis înapoi la penitenciar de către medicii spitalului municipal Gherla, deşi suferise un atac miocardic Un deţinut de la Penitenciarul Gherla, judeţul Cluj, a murit

Ioan Berki a fost trimis înapoi la penitenciar de către medicii spitalului municipal Gherla, deşi suferise un atac miocardic

Un deţinut de la Penitenciarul Gherla, judeţul Cluj, a murit din cauza unui stop cardio-respirator provocat de un infact miocardic care nu a fost depistat de personalul de gardă de la Spitalul Municipal Gherla. Ioan Berki, în vârstă de 31 de ani, cu domiciliul în Cluj-Napoca, era închis în Penitenciarul Gherla din anul 2006, având o condamnare de 3 ani şi şase luni pentru furt calificat.

Joi seară, în jurul orei 22.15, Ioan Berki a cerut îngrijiri medicale şi a fost dus la cabinetul penitenciarului. Aici a fost consultat de asistentul Vasile Puşcaş, care asigura garda medicală. Pentru că deţinutul se simţea rău, asistentul Puşcaş a decis să îl trimită cu salvarea la Spitalul Municipal Gherla, unde a ajuns în jurul orei 22.45.

Personalul de gardă de la spitalul din Gherla l-a consultat pe Berki, dar nu a considerat că problemele de sănătate sunt foarte grave. Bărbatul acuza dureri la spate şi în zona sternului, iar diagnosticul prezumtiv a fost de spondiloză dorsală cu radiere, în ciuda suspiciunilor de infarct miocardic indicate de asistentul de la penitenciar.

Mai mult, aici i s-a efectuat şi o electrocardiogramă (EKG), dar nici rezultatele acesteia nu au convins medicul de gardă că Ioan Berki ar trebui internat. Potrivit directorului penitenciarului, Vasile Pop, medicul Beatrix Mănduc, de la Spitalul din Gherla, a cărei parafă apare pe biletul eliberat, nu a dispus internarea bolnavului.

"Medicul de la spitalul din Gherla i-a scris pe bilet să ia Algocalmin şi Diclofenac (analgezice şi antiinflamatorii - n.r.), dar nu a recomandat internarea în spital, ci doar efectuarea unei radiografii la coloană. Dr. Mănduc nu a putut fi ieri contactată pentru detalii.

Petru Nemeş, agentul care l-a escortat pe Ioan Berki cu salvarea la spital, a declarat, în urma anchetei demarate la Penitenciarul Gherla, că deţinutul a ieşit pe picioarele sale de la Spitalul Gherla, ca urmare, salvarea a făcut cale întoarsă către penitenciar.

Drumul spre moarte

Salvarea a fost oprită la poarta penitenciarului de asistentul Vasile Puşcaş, cel care a presupus că Ioan Berki suferea de un atac cardiac. Conform spuselor directorului penitenciarului, când a văzut starea pacientului, asistentul Vasile Puşcaş a trimis imediat salvarea la Spitalul Penitenciar Dej, dar starea lui s-a agravat.

Bărbatul a început să facă spasme foarte mari, a făcut un stop cardiorespirator şi a murit pe drum, înainte ca medicii de la Dej să îi poată acorda îngrijiri de urgenţă. Astfel, pe la ora 23.20, când deţinutul a ajuns pe mâna medicilor de la Dej, în ciuda eforturilor de resuscitare, nu s-a mai putut consemna decât decesul. Cauza presupusă de medicii de la Dej: "stop cardiorespirator; moarte subită, posibil cardiacă".

Simptome confundate

Potrivit dr. Nicolae Deleanu, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, simptomele unei spondiloze pot fi confundate cu cele ale unui infact miocardic. "Sigur că simptomele pot fi confundate. Astfel de lucruri se pot întâmpla şi în clinici de cardiologie specializate.

Un infarct poate evolua şi fără semne de EKG, iar în cazul în care ar fi vorba despre un anevrism, acesta este imposibil de depistat în urma unui simplu control", a declarat ieri Nicolae Deleanu. Şeful ASP Cluj a subliniat că la spitalul municipal din Gherla nu se pot face investigaţii laborioase, unitatea medicală neavând laborator. Cazul a intrat în atenţia poliţiei şi procurorilor, aceştia fiind abilitaţi, pe baza investigaţiilor, să sesizese Colegiul Medicilor dacă au suspiciuni de culpă medicală.

La un pas de libertate

Ioan Berki (foto) urma să se prezinte, în 26 mai, în faţa comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Gherla, având foarte mari şanse să fie pus în libertate, potrivit directorului penitenciarului, Vasile Pop. Acesta ne-a mai spus că Berki trebuia ieri să îşi vadă mama, care se anunţase în vizită pentru a-i aduce fiului ei un pachet cu mâncăruri tradiţionale de Paşte.

>> Faptul că urma să se prezinte în faţa comisiei poate că i-a creat emoţii, dar, în rest, nu a avut probleme medicale, mai ales de natură cardiacă
Vasile Pop, directorul Penitenciarului Gherla

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite