Cruciade musulmane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Arabă se tot reuneşte şi propune planuri de pace, dar caravana conflictelor precum cele din Irak, Liban sau din teritoriile palestiniene trece mai departe. Lumea musulmană, mai ales cea

Liga Arabă se tot reuneşte şi propune planuri de pace, dar caravana conflictelor precum cele din Irak, Liban sau din teritoriile palestiniene trece mai departe. Lumea musulmană, mai ales cea arabă, se arată una balcanizată. Diviziunile din Orientul Mijlociu sunt politice, relative la sistemul de guvernare, raportul cu statul islamic sau relaţia cu Occidentul şi Rusia, şi economice, alimentate de cantitatea naţională de petrol.

Religia islamică, unică, dar şi sectară, îi menţine pe musulmani în conflictele interconfesionale ale unui Occident medieval (fără a socoti Irlanda de Nord, unde persistă). Şiiţii tutelaţi de Iran luptă cu suniţii ghidaţi de Arabia Saudită; arabii nu sunt fraţi de sânge cu persanii.

Conferinţa Statelor Islamice încearcă un şi mai ambiţios proiect panislamic, care introduce noi variabile, culturale şi geopolitice. În interiorul miliardului musulman răsare câte un lider regional cu tentaţii de "cruciat". Indonezia este cel mai populat stat musulman - India nefiind complet musulmană. Pakistanul deţine arme nucleare de care sunt interesate trei mari puteri: India, China şi SUA. Cu aceeaşi armă nucleară, Iranul ar lua comanda în Orientul Mijlociu. Faţă de alţi lideri islamici, preşedintele iranian, religios în costum laic, a găsit un moment propice pentru ralierea altor antiamericani - chiar nemusulmani, precum cei sud-americani. Occidentul este la fel de divizat ca şi Islamul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite