Crucea Patriarhală se acordă după criterii strict secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în posesia mai multor persoane controversate, politicieni şi oameni de afaceri. "Crucea Patriarhală pentru mireni" a ajuns să

Cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în posesia mai multor persoane controversate, politicieni şi oameni de afaceri.

"Crucea Patriarhală pentru mireni" a ajuns să bage zâzanie între "norocoşii" posesori şi cei care râvnesc preţioasa medalie. Distincţia nu poate fi însă nici măcar un vis pentru cei care fac acte caritabile fără să simtă nevoia bliţurilor. Oferită pentru merite deosebite, înalta distincţie a ajuns - nu se ştie pe ce criterii - în vitrina multor persoane a căror moralitate a fost deseori pusă la îndoială.


Oficial, ori nu există o listă a deţinătorilor Crucii Patriarhale, ori este ţinută sub cheie în sertarele sfinte ale Patriarhiei Române. "Adevărul" a cerut reprezentanţilor BOR lista cu persoanele care au beneficiat de această distincţie. Solicitarea adresată Patriarhiei a fost însoţită de simpla întrebare: "Pe ce criterii se acordă această importantă distincţie?".

Răspunsul nu ne-a fost transmis nici măcar după cele 30 de zile agreate de Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public. Iniţial, ni s-a făcut "oferta" de a merge la Patriarhie în vederea studierii revistei BOR. Această publicaţie este accesibilă şi pe internet, dar nu conţine toate numele persoanelor decorate şi cu atât mai puţin motivele pentru care se acordă. Ulterior, reprezentanţii BOR s-au răzgândit şi ne-au transmis că au lista, dar nu vor să o dea publicităţii.

Motivul? Biserica Ortodoxă Română nu este o instituţie publică! Instituită acum 83 de ani ca simbol al moralităţii Instituită în 1925 de către patriarhul Miron Cristea, Crucea Patriarhală se voia a fi o răsplată pentru cei care au adus un ajutor substanţial Bisericii Ortodoxe Române, dar care pot fi şi un exemplu de moralitate.

În timp, Crucea Patriarhală a ajuns o "monedă de schimb", fără nicio legătură cu adevărata misiune creştină. Printre beneficiarii Crucii Patriarhale se numără şi omul de afaceri Cristian Sindie, un personaj controversat, care a fost decorat înaintea unor personalităţi marcante din România.


Cristian Sindie: "Am luat medalia pe merite"


"Am fost medaliat, dar eu am luat medalia pe merite, eu nu am luat-o pe controverse", ne-a declarat Cristian Sindie. Despre latura sa religioasă, despre meritele pentru care a luat această înaltă distincţie - fapte creştine, donaţii - omul de afaceri nu doreşte să comenteze nimic. "Sunt oameni care au veleităţi să facă astfel de declaraţii, uite, îl aveţi pe Gigi Becali.

Eu sunt mai modest, fac asta din credinţă", declară omul de afaceri. El mai spune că se fereşte să comenteze suplimentar, deoarece relaţiile lui cu ziarele nu au fost tocmai fericite. "M-au făcut traficant, m-au făcut criminal. Eu nu am plătit în viaţa mea nicio amendă", ne-a mai spus Sindie.

Numele său a fost deseori vehiculat în mass-media ca fiind chiar în atenţia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate. Mass-media au relatat despre o tranzacţie imobiliară făcută de Sindie cu mama fostului premier Adrian Năstase, Elena Năstase.

Mama fostului premier ar fi cumpărat un apartament de la Cristian Sindie. Apartamentul, situat într-o vilă pe strada Moliere, ar fi fost cumpărat, în 2001, cu 65.000 de dolari - în condiţiile în care costul unei astfel de locuinţe se ridica atunci la 200.000 de dolari.


Primarul Craiovei, decorat pentru "vredniciile săvârşite"


Antonie Solomon, edilul Craiovei, a primit şi el de la patriarhul Teoctist Crucea Patriarhală, pentru "vredniciile săvârşite atât ca primar, cât şi ca slujitor al credinţei". Solomon a construit o biserică în satul Leamna, judeţul Dolj.

Potrivit unor relatări din ziarul "Adevărul", el este cercetat de procurorii DIICOT şi DNA Craiova în două dosare privind afaceri cu terenuri şi achiziţii de materiale pentru modernizarea centrului oraşului. Anul trecut, Solomon s-a făcut "remarcat" după ce a înjurat un reporter de la o televiziune locală. Pe lista celor care au primit Crucea Patriarhală se mai află Constantin Bălăceanu-Stolnici şi George Copos, patronul echipei Rapid.

Becali: "În zilele noastre, diavolul e peste tot"

Unul dintre cei care "s-au bătut" pentru înalta distincţie a fost şi finanţatorul FC Steaua. Gigi Becali crede că distincţia "Crucea Patriarhiei pentru mireni" nu are nicio valoare dacă nu este dată pentru fapte creştineşti. "Trebuie să coboare Duhul Sfânt, pentru că în zilele noastre diavolul este peste tot.

Distincţia a ajuns să fie la noi ca la catolicii care îşi cumpără păcatele (n.r. - indulgenţe)", ne-a spus omul de afaceri. El ne-a arătat şi contextul în care numele lui a fost asociat, la un moment dat, de posibila decernare a Crucii Patriarhale. "Prima dată, patriarhul a spus că vrea să-mi dea Crucea Moldavă, de Sf. Parascheva, la Iaşi.


M-am pregătit, am venit cu familia, cu prietenii, dar cu o zi înainte m-a sunat că nu poate, că nu e momentul, că se supără Băsescu", ne-a povestit latifundiarul. "Îţi voi da Crucea Patriarhală când o să ajung patriarh", i-ar fi spus atunci Preafericitul Daniel. Becali mai povesteşte că patriarhul Daniel i-ar fi promis că îi va decerna distincţia cu ocazia sărbătoririi Sf. Andrei.

"M-am pregătit, am venit cu familia, cu prietenii, dar cu o zi înainte iar m-a sunat. Că nu poate. Că a auzit Băsescu şi cutare-cutare, i-a dat-o tot lui Traian Băsescu", a rememorat Becali. "Mi-a dat o distincţie, fără presă, dar nu mi-a dat Crucea Patriarhală. Pentru muncă, merite, cutare-cutare", ne-a mai explicat latifundiarul din Pipera.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite