Cronos, o Dalli de Craiova, ia bir din parcări şi nu dă bani primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce patronul firmei Cronos, o Dalli oltenească, se îmbogăţeşte din exploatarea parcărilor, Primăria Craiova se alege cu praful de pe tobă. Pe 11 luni ale anului trecut, municipalitatea

În timp ce patronul firmei Cronos, o Dalli oltenească, se îmbogăţeşte din exploatarea parcărilor, Primăria Craiova se alege cu praful de pe tobă. Pe 11 luni ale anului trecut, municipalitatea a câştigat din contractul de asociere cu firma patronată de Mohamed al Orfahli "imensa" sumă de 117 milioane de lei vechi.
Potrivit contractului dintre municipalitatea craioveană şi firma Cronos, cei din urmă trebuiau să verse în conturile primăriei zece la sută din încasări. Ca să-ţi parchezi maşina pe locurile lui Orfahli trebuie să scoţi din buzunar 9.000 de lei pentru fiecare oră de staţionare. În condiţiile în care cele 640 de locuri ar fi ocupate numai cinci ore pe zi, rezultă un câştig de 570 milioane de lei vechi pe lună. Asta înseamnă că într-un an, din exploatarea parcărilor, firma Cronos încasează pe puţin 7 miliarde de lei. Cum în Craiova este criză de locuri de parcare, câştigurile patronului de la Cronos pot fi cu mult mai mari decât a raportat la primărie.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, nu crede că acestea au fost câştigurile reale ale firmei Cronos. "Au câştigat mai mult, dar deocamdată nu avem ce să facem. Am moştenit acest contract păgubos. Noi încercăm să-l reziliem. Aş vrea ca primăria să nu primească niciun ban din această asociere, dar craiovenii să folosească gratuit parcările din oraş", a declarat Solomon. Consilierul municipal Constantin Stamatoiu a declarat că "este o sumă simbolică, mult prea mică. Nu cred că s-a încasat atât de puţin. Pe de altă parte, nu ştim cât a încasat firma Cronos, pentru că reprezentanţii primăriei nu au acces la documentele contabile ale firmei. Nu ştiu cum vom scăpa de acest contract păgubos pentru municipalitate".
Orfahli, pe de altă parte, a chemat în judecată Primăria Craiova pentru nerespectarea contractului. Firma Cronos cere daune municipalităţii în valoare de 20 miliarde de lei vechi. Asta în condiţiile în care Cronos nu şi-a respectat propriile clauze din contractul cu municipalitatea, cum ar fi, de exemplu, instalarea de parcometre.
Un contract cu cântec
Naşul contractului dintre firma Cronos şi Primăria Craiova a fost, zic unii, fostul primar Vasile Bulucea, în timp ce alţii opinează că fostul viceprimar Ion Călin, actualmente deputat PSD, s-ar fi aflat în spatele afacerii. După ce fostul primar a părăsit PSD-ul, Bulucea şi Călin au început să se acuze unul pe altul că ar fi tras sforile pentru Mohamed al Orfahli. "Călin a venit cu ideea să ne asociem cu firma Cronos", spunea, anul trecut, nea Vasile. "Bulucea a concesionat parcările pe 25 de ani, nu Călin", a ripostat fostul prefect. Părerile sunt împărţite şi între foştii consilieri. "Jocurile de culise le-a făcut PSD, adică primarul şi viceprimarul de atunci (n.r. - Vasile Bulucea, respectiv Ion Călin). Domnul Vrapcea (n.r. - fost consilier PSD) era cel care striga prin sală la consilierii PSD
hai sus mâinile
. S-a dovedit a fi un contract păgubos", a declarat Petre Gongu, consilier PSD (fost PD).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite