Cronicar la trei Olimpiade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca ziarist sportiv, Aurel Raţiu a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, un veritabil record pentru gazetarii din afara Bucureştiului.

Este printre puţinii ziarişti de provincie care are oportunitatea de a călători în străinătate în interes de serviciu. Actualmente ziarist sportiv la studioul regional al Radio România, ca fost sportiv de performanţă, respectiv voleibalist apoi antrenor, Aurel Raţiu a „ieşit” şi înainte de 1989.
A participat la trei olimpiade - Atena în 2004, la Olimpiada de iarnă din 2006 de la Torino şi Beijing 2008. El afirmă că Jocurile Olimpice, cel mai mare spectacol la lumii, sunt o stare de spirit şi eşti mândru doar participând. „A fost fabulos la Atena, un muzeu în aer liber, însă atmosfera devenise ciudată când, în Satul Olimpic au apărut soldaţi înarmaţi, din cauza ameninţărilor teroriste”, îşi aminteşte Aurel Raţiu.

Modestia VIP-urilor versus sportivii români...

La Torino a văzut muzeul automobilului şi Giulgiul lui Iisus, iar la Beijing l-a impresionat, printre altele, faptul că un profesor universitar, aflând că e român a exclamat: „A, Ciprian Porumbescu, Mihai Eminescu, Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu!”.
Jumătate din chinezii de peste 40 de ani au crescut cu filmele din ţările foste socialiste. Toate aceste lucruri Aurel le menţionează într-un volum privind Jocurile Olimpice din China, a patra sa carte, aflată actualmente la corectură, după prima monografie a sportului mureşean, „Jurnal Olimpic - Atena 2004, Torino 2006” şi „La vinclu”. „Sunt mândru că am intervievat mari sportivi ai lumii, precum canadianul Wayne Gretzki, cel mai mare hocheist al tuturor timpurilor. VIP-urile, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai modeste. Au răbdarea şi bunul simţ să răspundă de zeci de ori la aceeaşi întrebare, iar la final ei îţi mulţumesc”, povesteşte Aurel Raţiu, care îi menţionează şi pe înotătorul american Michael Phelps sau pe săritorii cu prăjina Yelena Isimbayeva şi Serghei Bubka.
„La noi, după pseudovedetele de la fotbal trebuie să fugi cu microfonul în mână...”
Nu suntem un popor de sportivi
Întors de la Gala Sportului Românesc de la Izvorani, Aurel Raţiu spune că, în sportul de performanţă, fetele sunt mai dotate decât băieţii.
Dovadă că la Olimpiada de la Beijing doar sabrerul Mihai Covaliu a fost medaliat. „În România nu sunt suficiente concursuri. Fără a fi nostalgic, amintesc Daciada, acea formidabilă competiţie de dinainte de ’89 pe care, ipocrit, o dezavuăm. E clar, nu suntem un popor de sportivi. Îmi propun să susţin asociaţia judeţeană a sportului pentru toţi, pentru a avea grijă de baza piramidei”, încheie jurnalistul.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă pentru tine violenţa în sport?
Este ceva de neacceptat, exceptând sporturile de contact, unde există reguli şi măsuri de protecţie. Însă, din păcate, şi mass media contribuie la acest fapt, prezentând unele meciuri de fotbal ca pe un război, incitând şi oamenii, la fel şi violenţa verbală a unor conducători de club.

Cum te-ai caracteriza?
Sunt un tip cu picioarele pe pământ, am puţini prieteni dar foarte buni. Asta deoarece sunt pretenţios, având o anumită scară de valori şi ţin la nişte principii.

Ce-i place
Să privească în ochii omului când comunică. Apoi adoră lectura, chiar dacă a apărut internetul, îi place să simtă pagina la răsfoire. Dar nu dispreţuieşte internetul, ci îl foloseşte ca mijloc de informare. Nu în ultimul rând îi place foarte mult să cunoască oameni şi locuri noi.
Ce nu-i place
Faptul că e prea încrezător în oameni şi de multe ori, deşi se consideră un exigent, i s-a întâmplat să fie surprins neplăcut de oameni de la care nu se aştepta. Deseori a avut de pierdut în viaţă, din cauza unei anumite lipse de tact - ceea ce gândeşte nu ezită să spună.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite