Cronica unui jaf anunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ieri, studenţii nu mai pot achita taxele la casieria universităţii
De ieri, studenţii nu mai pot achita taxele la casieria universităţii

Hoţul care a intrat cu un cuţit în mână în casieria Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău era filat de poliţişti. El se lăudase prietenilor că va da o spargere.

George Bârsan (27 de ani), bărbatul care a ameninţat-o cu lama unui cuţit pe casieriţa Universităţii „Vasile Alecsandri" din Bacău, era în vizorul poliţiştilor de mai multe săptămâni. Bărbatul, a cărui înălţime este de aproximativ 1,80 metri, a fost descris de poliţişti ca fiind „plin de tupeu". „Îţi trebuie o doză de nebunie ca să vii dintr-o comună de la capătul judeţului şi, fără să fii student sau să ai vreo legătură cu universitatea, să dai un tun la casieria instituţiei, mai ales că era bine supravegheată de camere video", au povestit anchetatorii.

S-a lăudat în discotecă

Surse apropiate anchetei susţin că omul şi-a pregătit lovitura timp de mai multe săptămâni. „A avut grijă" să se laude în mai multe rânduri cu isprava pe care are de gând să o pună în practică. De loc din comuna Oituz, judeţul Bacău, Bârsan şi-a anunţat o parte din prietenii şi cunoscuţii săi că va da o spargere la 80 de kilometri distanţă de localitatea în care trăieşte.

George Bârsan a vrut să fure cei peste 100.000 de lei aflaţi în casierie  Foto: ipj bacău

Pusese deja ochii pe casieria Universităţii „Vasile Alecsandri" din Bacău, locul în care în această perioadă studenţii achitau taxa de studii pentru anul în curs. „S-a lăudat prin discoteci şi baruri cu ce avea de gând să facă. El era deja monitorizat de noi pentru alte fapte pe care le-a comis. I-au fost urmărite inclusiv discuţiile purtate de el cu alte persoane pe messenger. A fost monitorizat şi messengerul prietenei sale", ne-au dezvăluit surse din cadrul anchetei.

Prins în timp ce-şi punea planul în aplicare

După mai multe săptămâni de filaj, la 31 octombrie, în jurul orei 15.00, chiar în ultima zi de încasări la universitate, Bârsan a trecut la acţiune. „Era ultima zi când studenţii îşi mai puteau plăti taxele. Aproape toţi banii erau adunaţi în casierie. Este vorba despre 107.000 de lei", a explicat Felix Bănilă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Îmbrăcat într-un hanorac, cu o glugă pe cap, ochelari pe faţă şi cu un cuţit de vânătoare în mână, omul a intrat în casieria aflată la etajul întâi al clădirii. Nu a bănuit nicio clipă că în spatele său se aflau oamenii legii. Cea care ştia însă că urmează să fie jefuită era casieriţa. Femeia fusese deja anunţată de anchetatori că este posibil să se confrunte cu un jaf. „Tânărul s-a năpustit asupra femeii şi i-a pus cuţitul la gât. A început să o lovească în cap cu pumnii şi cu picioarele. Într-o fracţiune de secundă au intervenit poliţiştii. Totul era monitorizat prin camere de supraveghere", a povestit unul dintre poliţiştii care au luat parte la acţiune.

Victima, pregătită psihologic

Valentin Nedeff, rectorul universităţii băcăuane, susţine că Petronela Grecu a aflat de ce anume avea să i se întâmple cu doar chiar câteva minute înainte de eveniment de la poliţişti. „A fost pregătită psihic şi i s-a garantat că poliţiştii sunt pe fază. A fost activat butonul de panică şi camerele de supraveghere au funcţionat perfect. Omul era filat şi se ştia exact zona în care va ataca. Poliţiştii au dat dovadă de profesionalism, delicateţe şi rapiditate", a declarat rectorul Nedeff. Procurorii au emis propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar Bârsan va fi prezentat instanţei. „Omul refuză să dea orice declaraţie. A zis că va vorbi doar după ce-şi angajează un avocat", a declarat prim-procurorul Bănilă. 

"A fost pregătită psihic şi i s-a garantat că poliţiştii sunt pe fază. Omul era filat şi se ştia exact zona în care va ataca. Poliţiştii au dat dovadă de profesionalism, delicateţe şi rapiditate.''
Valentin Nedeff
rectorul Universităţii  „Vasile Alecsandri" din Bacău

Taxele, încasate doar prin bancă

Teribilismul lui Bârsan a determinat conducerea Universităţii „Vasile Alecsandri" să nu mai încaseze niciun ban în numerar la casierie de la studenţi. Aceştia îşi pot achita taxele de studii, începând de ieri, doar prin intermediul băncilor, printr-un cont deschis pe numele instituţiei de învăţământ.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite