Cronică de moravuri: Postul şi dieta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul şi dieta sunt tehnici de purificare care reglementează prin mijloace asemănătoare, dar la niveluri diferite, cu semnificaţii şi mize distincte, igiena spirituală şi trupească deopotrivă.

Ieri
În sens restrâns, postul creştin e o formă de asceză prin renunţare voluntară, parţială sau totală, la hrană, pentru un interval de timp bine determinat.
Dieta în sens originar, ca mod, regim de viaţă, previne şi tratează maladia - efect, în accepţie clasică, al unui dezechilibru, prin exces sau lipsă, la nivel fizic şi sufletesc – reinstaurând echilibrul.
Dacă postul acţionează prin restricţie, dieta o face prin armonizare - reducând sau sporind, după caz - iar cura, ca dietă unilaterală (cură cu varză, grâu, mere), prin exces controlat.

Azi

Postul, dieta şi cura se suprapun într-un efort nutriţional, pur somatic, amânat îndeobşte la nesfârşit pentru ziua de mâine, de luni sau de la 1 ianuarie. Pe cât de simplificată este noua practică, pe atât de vaste devin, în schimb, motivele. Postul şi dieta se ţin: pentru scăderea tensiunii, de teama încălzirii globale, din solidaritate faţă de penuria lumii a treia, din raţiuni de karmă, pentru a cruţa animalele, ca gest anti-consumist, pentru detoxifierea organismului sau pentru că aduce noroc.

Pariul lui Pascal se poate aplica şi în cazul postului, cu miză mai mare chiar decât în cazul credinţei în Dumnezeu. În caz că Dumnezeu nu există, dacă nu crezi, nu se întâmplă nimic. Dacă însă nu ţii post, ai toate şansele să te îngraşi – o perspectivă mai credibilă şi mai temută, în ziua de azi, decât cea a damnării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite