"Crocodilul" Năstase dă Adevărul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor universitar specializat în drept internaţional, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, nu în ultimul rând, preşedinte executiv autosuspendat al PSD, Adrian Năstase a chemat în

Profesor universitar specializat în drept internaţional, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, nu în ultimul rând, preşedinte executiv autosuspendat al PSD, Adrian Năstase a chemat în instanţă ziarul Adevărul susţinând că, prin publicarea editorialului "Primul crocodil", semnat de Ion M. Ioniţă, i-au fost prejudiciate "demnitatea, onoarea şi dreptul la propria imagine". Adrian Năstase solicită plata sumei de 500.000.000 de lei vechi cu titlu de daune morale. Domnia sa extrage, în acţiunea trimisă odatăcu citaţia, din conţinutul materialului, mai multe fragmente pe care le consideră "calomnioase şi insultătoare", după cum urmează : "Familia Năstase a moştenit o avere fabuloasă de la ruda lor? Mătuşa făcea afaceri imobiliare cu oameni de casă ai guvernării Năstase"; "Intermediari dubioşi, în legătură cu funcţionari din administraţia locală au făcut rost de terenuri prin şantaj de la persoane cărora li se spunea că, dacă vor să-şi vadă proprietatea retrocedată, trebuie să vândă la preţuri derizorii"; "şpaga se dădea, de fapt, prin aceste vânzări dirijate"; "Acum, coincidenţele şi uluitoarele întâmplări din Operaţiunea Mătuşa întăresc ipotezele unui scenariu care îl face pe Adrian Năstase suspect că ar fi primul crocodil dintre cei vizaţi de oficialii UE"; "Mătuşa Tamara ar fi putut funcţiona ca o casă de bani, ca un proprietar fictiv al unor bunuri mobile şi imobile, avându-l ca destinatar pe Adrian Năstase".
Dincolo de acţiunea în justiţie, Adrian Năstase arată încă odată că are propria viziune în ceea ce priveşte înţelegerea dreptului la liberă exprimare. Redacţia ziarului Adevărul constată, totuşi, cu satisfacţie, că şi în acest domeniu, legat direct de procesul de apropiere faţă de valorile europene, un obiectiv pentru care guvernul Năstase a făcut eforturi apreciabile, se înregistrează progrese dacă se ţine cont că acum câţiva ani, la apariţia unor informaţii pe internet privind tot persoana domnului Năstase, presupuşii autori au fost arestaţi şi supuşi unor proceduri brutale de percheziţie la domiciliu. Remarcând această diferenţă, ziarul Adevărul îşi exprimă încrederea în justiţie considerând că dreptul la libertatea cuvântului merită orice sacrificiu, inclusiv cei 500 de milioane de lei care ar merge să rotunjească averea nepotului mătuşii Tamara. (Redacţia Adevărul)

Prof. univ. dr. Mihail Constantin Eremia, Universitatea din Bucureşti, specialist în dreptul comunicării publice:
"În momentul în care o persoană candidează la o funcţie publică, sfera vieţii private se restrânge foarte mult, pentru că cetăţeanul trebuie să ştie pe cine votează, cine sunt cei care exercită autoritatea funcţiei publice şi, ca atare, reprezintă interesul public. Presa are rolul de a-l face pe cetăţean să înţeleagă aceste lucruri. Presa este un formator al opiniei publice şi, de aceea, ea reprezintă un vehicul al opiniei publice. Cetăţeanul are dreptul să ştie tot ce este important şi interesant în viaţa publică. Potrivit raţionamentelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), se acceptă ca expresiile să fie folosite excesiv, întrucât ele nu produc vătămări în mod vădit, iar faptele jurnalistului nu sunt împotriva interesului public. De asemenea, CEDO a precizat de nenumărate ori că într-o societate democratică este de preferat să ai o presă liberă, chiar excesivă, decât tendinţe către dictatură sau autoritarism. Tot ce precizez aici nu trebuie să ducă spre afirmaţii de natură politică sau spre a se înţelege că presa îşi poate permite orice, inclusiv să încalce demnitatea ori să lezeze dreptul la propria imagine".

DNA a sesizat instanţa supremă în legătură cu averea lui Adrian Năstase
Adrian Năstase, va fi luată la puricat de Comisia de Control a Averilor din cadrul instanţei supreme, după ce şeful Departamentului Naţional Anticorupţie, Daniel Morar, a sesizat acest for, conform unor surse judiciare. Judecarea cauzei se va face de către acelaşi complet care a analizat modul în care colegul de partid al lui Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, a obţinut unele bunuri în mandatul de ministru al industriilor. şi în cazul lui Adrian Năstase, dacă se va constata că nu poate justifica întreaga avere pe care o deţine, judecătorii vor institui sechestru până la o decizie definitivă a magistraţilor. Conform preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, primul termen de judecată privind verificarea averii lui Năstase va fi fixat la începutul lunii februarie. În paralel, DNA va continua verificările în ceea ce îl priveşte pe Adrian Năstase - în dosarul "Zambaccian".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite