Crocodilii de apă dulce, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reptilele de pe continentul australian mor otrăvite de broaştele de trestie, cu care se hrănesc Cercetătorii spun că reducerea drastică a numărului reptilelor e provocată de o toxină

Reptilele de pe continentul australian mor otrăvite de broaştele de trestie, cu care se hrănesc

Cercetătorii spun că reducerea drastică a numărului reptilelor e provocată de o toxină din pielea broaştelor. Ele au devenit otrăvitoare din cauza căldurii.

Două studii realizate de oamenii de ştiinţă din Australia arată că fenomenul dispariţiei crocodililor de apă dulce este tot mai des întâlnit în locurile unde au migrat în ultima vreme broaştele de trestie, notează publicaţia "New Scientist".

77% din crocodili, morţi în doi ani

Echipa de cercetători de la Universitatea din Sydney a demonstrat, pe baza celor două studii, că dispariţia crocodililor este cauzată de broaştele de trestie, cu care aceştia se hrănesc. Potrivit specialiştilor, aceste broaşte secretă, mai nou, o substanţă toxică, care provoacă moartea reptilelor.

Conform cercetărilor realizate, numărul crocodililor de apă dulce a scăzut din 2005 şi până în prezent cu 77 la sută. Oamenii de ştiinţă consideră că această situaţie nu pune în pericol numai crocodilii, ci poate avea efecte negative neaşteptate asupra întregului ecosistem din zonă.

"Ne aşteptăm să ne confruntăm cu această problemă. Primele date privind moartea crocodililor de apă dulce ne-au fost furnizate de către piloţii de elicoptere care survolau zona Golfului Carpenteria, un loc unde a fost semnalată o invazie a broaştelor de trestie", a declarat coordonatorul echipei de cercetători, Mike Letnic, citat de "New Scientist".

În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă australieni afirmă că, pe termen lung, crocodilii ar putea dezvolta o toleranţă mai mare la toxina generată de broaşte din cauza căldurii. În susţinerea acestei ipoteze, cercetătorii afirmă că acelaşi fenomen s-a constatat şi în cazul anumitor şerpi a căror moarte era provocată tot de broaştele de trestie.

Ajutor transformat în pericol

Broaştele de trestie (Bufo marinus) au fost aduse în Queensland, în nord-estul Australiei, în anul 1935, pentru a combate răspândiriea şi înmulţirea unei specii de gândaci dăunători

Ele s-au răspândit cu repeziciune către zonele vestice ale continentului australian, dar nu au fost mereu atât de toxice

Din cauza climei secetoase, broaştele de trestie s-au adaptat şi secretă o toxină otrăvitoare, ce reprezintă un real pericol pentru speciile de reptile care se hrănesc cu broaşte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite