Criza ameninţă cheltuielile pentru apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Lamers, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO
Karl Lamers, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO

Impactul crizei economice asupra bugetelor destinate apărării va fi printre subiectele discutate la Bucureşti de Adunarea Parlamentară a NATO, a anunţat, ieri, Karl Lamers, preşedintele acestui for.

Pe agenda Adunării se va afla conceptul de „apărare inteligentă" care se traduce prin reducerea costurilor dar fără afectarea capacităţilor de apărare. „Avem datoria să nu ne mulţumim cu puţin în domeniul apărării. Trebuie să hotărâm cum folosim resursele cât mai eficient", a explicat Lamers.  Un alt punct care va fi analizat  de parlamentarii din statele membre este viitorul sistem de apărare antirachetă al Alianţei.

„Eu consider că ne confruntăm cu noi ameninţări legate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune şi în acest context cred că avem interesul de a fi protejaţi, de a ne apăra de aceste posibile ameninţări. Iar acordul dintre ţara dumneavoastră şi Statele Unite, care va deveni parte a NATO, reprezintă o bună contribuţie la protejarea ţării dumneavoastră şi a ţărilor aliate", a explicat preşedintele AP a NATO.

Relaţia cu Rusia, „amplu dezbătută"

Lamers  a menţionat, totodată, că relaţia cu Rusia va fi amplu dezbătută. „Eu cred că Rusia este o ţară foarte importantă. De aceea suntem interesaţi să cooperăm cu Rusia. Ştim că şi ţara dumneavostră şi Statele Unite sunt interesate de această cooperare şi în ceea ce priveşte apărarea în domeniul rachetelor", a spus el.  Preşedintele AP NATO s-a pronunţat pentru „discuţii în mod deschis" cu Rusia pe tema sistemului de apărare antirachetă. „Există un grup de lucru al Consiliului NATO-Rusia care informează Rusia despre tot ceea ce se întâmplă, mai ales despre poziţionarea de interceptoare în ţara dumneavostră", a explicat Lamers.

Retragerea din kosovo, amânată?

Karl Lamers a declarat că Alianţa ar trebui să mai reflecteze asupra planurilor de retragere din Kosovo, apreciind că poate ar fi necesar să stea „mai mult timp" acolo pentru a putea contribui la stabilizare.„Am fost de curând în Serbia şi am văzut probleme la frontiera sârbo-kosovară. Eu cred că a construi o adevărată societate multietnică, a consolida regulile statului de drept, a combate corupţia şi a consolida economia sunt elemente în interesul nostru", a spus el. 

Ce este AP NATO

Adunarea Parlamentară a NATO este un organism format din senatori şi deputaţi din ţările Alianţei care adoptă rezoluţii cu caracter consultativ. La reuniune, organizată la Palatul Parlamentului în perioada 7-10 octombrie, participă 265 de parlamentari din cele 28 de state membre NATO, dar şi experţi şi delegaţi din ţările asociate, inclusiv din Federaţia Rusă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite