Criză de vaccin antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întârzierile pe plan mondial în furnizarea, fabricarea şi livrarea de vaccin gripal se fac resimţite şi în România. Vaccinul vândut la liber abia se găseşte în farmacii, promisiuni pentru

Întârzierile pe plan mondial în furnizarea, fabricarea şi livrarea de vaccin gripal se fac resimţite şi în România. Vaccinul vândut la liber abia se găseşte în farmacii, promisiuni pentru furnizarea lui există abia pentru săptămâna viitoare, iar întreaga producţie a Institutului Cantacuzino, în jur de 600.000 de doze, a fost contractată de Ministerul Sănătăţii pentru vaccinarea celor cu risc.
Estimările iniţiale pentru necesarul de vaccinuri de anul acesta au fost date peste cap de criza aviară. Stocurile de vaccin se făceau pe baze istorice, dar, din cauza crizei, cererea guvernelor şi a cetăţenilor a crescut foarte mult. Întârzierile la importul vaccinului au fost un fenomen cauzat de cercetările foarte amănunţite făcute de toţi producătorii pentru a stabili tulpina cea mai potrivită sezonului, în condiţiile pericolelor date de gripa aviară. "La ora actuală nu există nici un depozit care să ne poată furniza vaccin antigripal. Au fost atât de solicitaţi încât producătorii nu ne pot da. Avem câteva doze în farmacie, dar nu putem acoperi cererea. Una din firme ne-a promis că va importa vaccinurile săptămâna viitoare", ne-a declarat Constanţa Tomescu, de la Patronatul Farmaciştilor. Totuşi, în unele farmacii, cele care fac parte din marile lanţuri, au apărut la vânzare vaccinurile pentru gripa de sezon. "Avem la vânzare un vaccin antigripal obişnuit şi unul homeopat. Primul costă 34,9 lei, iar cel de-al doilea, 15,26 de lei", ne-a declarat Monica Popescu, PR Executive la Help Net Farma. şi alte lanţuri de farmacii au un stoc limitat.
Medicii de familie aşteaptă faza a doua
În prima etapă, vaccinurile furnizate gratuit de Ministerul Sănătăţii sunt folosite pentru persoanele cu risc, cum ar fi copiii sau bătrânii cu boli cronice. "La cabinetul meu, care face parte dintr-un dispensar-santinelă, am început vaccinarea. Totuşi, cantitatea este mică pentru prima tranşă, în jur de 150 de doze", ne-a declarat dr. Doina Mihăilă, medic de familie. Cei mai mulţi dintre medicii de familie aşteaptă însă etapa a doua a campaniei de vaccinare. Pe de altă parte, întreaga producţie a Institutului Cantacuzino a fost cumpărată de Ministerul Sănătăţii, astfel că vaccinul nu se găseşte la farmacia unităţii. "Deocamdată livrăm la minister, pentru că prioritatea este reprezentată de persoanele cu risc. Nu pot să promit că, după ce vor livra întreaga cantitate, vom avea vaccinul la vânzare", ne-a declarat dr. Radu Lucian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite