Criza subprime n-a atins băncile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de credit au obţinut şi în primul semestru rezultate bune În ciuda scumpirii finanţărilor de pe pieţele externe şi a înăspririi politicii monetare, băncile din

Instituţiile de credit au obţinut şi în primul semestru rezultate bune

În ciuda scumpirii finanţărilor de pe pieţele externe şi a înăspririi politicii monetare, băncile din România au afişat rezultate bune. În viitor, situaţia s-ar putea însă schimba.

Băncile de pe piaţa românească au continuat să afişeze rezultate bune şi în primul semestru al acestui an. Astfel, profitabilitatea a fost în creştere, iar volumul creditelor acordate nu a suferit nicio restrângere. Toate acestea, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele externe care au determinat scumpirea finanţărilor.

"Pentru primul semestru, băncile au raportat rezultate foarte bune, nu s-a simţit niciun impact al crizei subprime", este de părere consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Politica BNR, fără efectele scontate

De asemenea, nici măsurile de restrângere a creditării luate de Banca Naţională a României (BNR) nu au avut un impact asupra profiturilor obţinute de bănci. Majorarea repetată a dobânzii de politică monetară de la 7 la 10,25% pe an, dar şi impunerea altor măsuri administrative menite să domolească creditarea nu au avut impact, potrivit analiştilor.

"Rezultatele băncilor pe primul semestru sunt destul de bune şi reflectă faptul că politica BNR de reducere a creditării nu a avut efectele scontate", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Băncile devin mai prudente

Astfel, BCR, cea mai mare bancă din sistem după nivelul activelor, a afişat pentru primul semestru un profit net în creştere cu 63,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net al Grupului BCR a ajuns la finele primelor şase luni la 759,5 milioane de lei, potrivit datelor standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS). De asemenea, profitul net al BRD a crescut cu 23%, atingând 515 milioane de lei, potrivit contabilităţii româneşti.

În aceeaşi ordine de idei, profitul net al Băncii Transilvania era la 30 iunie 2008 cu 40% mai mare faţă de primul semestru din 2007, ajungând la 111,4 milioane de lei. "În ciuda climatului internaţional negativ şi a situaţiei pieţei de capital, banca a înregistrat rezultate foarte bune.

În continuare, rămânem atenţi la mediul financiar internaţional şi la calitatea portofoliului de credite", spune Robert C. Rekkers, directorul general al băncii. Au fost şi situaţii în care băncile au resimţit scăderi dramatice de profit. Banca Comercială Carpatica (BCC) a raportat însă pentru primul semestru un profit net de 3,38 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioada a anului trecut.

Va scădea profitabilitatea?

Băncile sunt conştiente însă de riscurile pe care le-ar putea presupune o posibilă continuare a situaţiei de pe pieţele externe. Dacă până în prezent turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale nu au avut un impact vizibil asupra băncilor din România, în perioada următoare am putea asista la o reducere a dinamicii sistemului.

La toate acestea, se adaugă faptul că piaţa bancară românească a traversat o perioadă de dezvoltare rapidă, iar acum se apropie se maturitate. "Condiţiile de presiune economică de pe pieţele externe şi-ar putea pune amprenta şi asupra evoluţiei băncilor româneşti.

În plus, trebuie avut în vedere faptul că piaţa bancară avut un avânt puternic. Astfel, e normal să se ajungă la o maturitate. Piaţa mai are de crescut, dar nu va mai fi posibil ca până acum. Atât creditele, cât şi activele vor avea o dinamică mai uşoară", a spus Baltazar.

Pe de altă parte, Liviu Voinea este de părere că profitabilitatea băncilor ar putea fi afectată doar dacă situaţia indusă de pieţele externe, dar şi de politica monetară internă se va prelungi.

"Consider că atât criza de pe pieţele externe, cât şi restrângerea creditării pe care o încearcă banca centrală vor determina băncile din România să reducă costurile operaţionale. Astfel, dacă această situaţie nu se va prelungi, nu cred că profitul băncilor va fi afectat, pentru că acestea au de unde să-şi deducă costurile operaţionale", a explicat directorul GEA.

Profituri în scădere pentru băncile internaţionale

Turbulenţele de pe pieţele financiare externe ar putea determina ca profiturile astronomice obţinute până acum de marile bănci din SUA şi Europa să rămână doar o amintire, potrivit Reuters. Problemele de pe piaţa creditelor au dus la scăderea accentuată a rentabilităţii capitalului propriu în cazul multor bănci care ar putea să nu mai revină niciodată la nivelul anterior crizei.

Anul trecut, marcat de rezultate financiare record în prima jumătate şi un declin puternic în cea de-a doua, profiturile după plata impozitelor înregistrate de bănci au scăzut pentru prima oară după anul 2003.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite