Criza reţetelor - declanşată de falşi inspectori OPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în urma articolului publicat de ziarul Adevărul, în care se trăgea un semnal de alarmă referitor la faptul că farmaciile nu mai eliberează nimic fără

Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în urma articolului publicat de ziarul Adevărul, în care se trăgea un semnal de alarmă referitor la faptul că farmaciile nu mai eliberează nimic fără reţetă medicală. Corectitudinea excesivă era pusă de farmacişti pe seama controalelor efectuate de minister. Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, spune că inspecţiile au fost făcute de "oameni sub acoperire", care nu aparţin niciunei instituţii de control. "Nici măcar nu am început controalele pentru acreditare. Avem sesizări, dar numai verbale, în legătură cu pretinşi inspectori OPC care intră în farmacii, îi ameninţă că vor ridica autorizaţia de funcţionare, după care dau amenzi în valoare de 20-25 de milioane de lei. Am hotărât să sesizez Poliţia şi SRI, din păcate neoficial, neavând niciun document scris, în legătură cu aceşti inspectori", a declarat Nicolăescu. În opinia ministrului sănătăţii, ceea ce se întâmplă acum în farmacii reprezintă o campanie de denigrare a reformei, o manipulare la adresa Ministerului Sănătăţii, în încercarea de a-i speria "pe farmacişti şi pe oameni" şi de a crea o criză în sănătate.

Legile româneşti prevăd că anumite medicamente nu se pot elibera fără reţetă medicală. Există totuşi şi câteva situaţii în care farmacistul poate vinde o doză necesară 24 de ore:
• pacientul are un tratament recomandat, dar are reţeta expirată
• are nevoie de prelungirea tratamentului şi nu poate lua legătura cu medicul
• în caz de prim ajutor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite