ING: Criza politică va afecta economia şi ratingul de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică actuală cu care se confruntă ţara noastră va creşte riscurile ca produsul intern brut (PIB) al României să înregistreze şi în trimestrul al patrulea o scădere faţă de trimestrul anterior, estimează analiştii grupului financiar ING.

„Chiar dacă încă ne aşteptăm ca PIB-ul să crească în trimestrul al IV-lea din 2009 faţă de trimestrul al III-lea, pe date ajustate sezonier, cu 0,5%, observăm în prezent riscuri în creştere pentru o nouă contracţie a activităţii economice ca urmare a crizei politice“, informează un raport financiar întocmit de analiştii ING.

„Riscul devine din ce în ce mai important, în condiţiile în care sunt şanse reduse pentru o încheiere rapidă a crizei politice. Aceasta înseamnă că scăderea PIB pentru întregul an 2009 ar putea fi mai mare decât 7,5%“, consider economiştii grupului financiar olandez.

Economia românească s-a contractat cu 7,6% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi a înregistrat deja patru trimestre consecutive de scădere comparativ cu trimestrul anterior.

Analiştii ING avertizează din nou că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) poate fi întârziat dacă instabilitatea politică persistă, iar România poate să rămână în urma altor state din regiune în ceea ce priveşte creşterea economică şi evoluţia leului. „Va creşte, de asemenea, probabilitatea unei alte scăderi a ratingului“, se mai spune în raport.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite