Criza a muşcat 13 procente din bugetul Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile reprezintă, în 2009, doar 14 % din cei 165,5 milioane de lei disponibili. Prezentarea proiectului de buget al municipiului nu a trezit nici în acest an interesul contribuabililor bistriţeni.

Ca în fiecare an, dezbaterea publică pe buget i-a avut drept participanţi pe directorii din Primărie, vreo trei consilieri locali şi nu mai mult de patru locuitori ai oraşului.
Bugetul, care urmează să ajungă în şase zile pe masa consilierilor locali, pentru adoptare este semnificativ mai „suplu” în 2009 faţă de 2008. În cifre brute, diminuarea faţă de anul trecut este de circa 18.143 de lei. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, previziunile iniţiale erau şi mai pesimiste şi „mergeau până la o reducere a cifrelor bugetare cu 15 %, dar la această oră diferenţa este de 12,74 %”.

Bugetul afectat de creditul pentru drumuri

Cu asemenea buget şi cu cheltuieli de personal sensibil egale cu ale anului trecut, executivul Primăriei nu prea are cine ştie ce opţiuni: cheltuieli minime la dotări, asigurarea funcţionării bugetare, investiţii în limita a 14 % (circa 24,3  milioane) şi dacă este posibil, spune primarul, demararea a cât mai multor proiecte din fonduri structurale. Ovidiu Creţu a explicat că deşi bugetul e insuficient, nici nu mai poate fi vorba de angajarea de noi credite, în condiţiile în care deja se plăteşte cam cu 3,5 % din bugetul pe 2009, împrumutul pentru drumuri, angajat de fosta administraţie în 2007.

Investiţii firave

Din cei 24,3 de milioane programaţi pentru investiţii, cei mai mulţi bani (3,9 milioane) se vor duce către co-finanţarea reabilitării termice a 23 de blocuri prinse în programul naţional, iar alte 3,247 milioane de lei către modernizare de străzi. Pentru locuinţele sociale care se vor construi în cartierul Viişoara este alocată o felie de 2,9 milioane din bugetul pe 2009 în cadrul unui proiect care costă în total 32 de milioane.
Banii de investiţii se vor duce şi către şcoli, utilităţi în cartierul Subcetate,continuarea lucrărilor la sediul Administraţiei Pieţei din Decebal, reactualizarea Planului Urbanistic General, dar şi pentru ridicarea Monumentului Eroilor. Acesta costă 863 milioane de lei şi va ajunge dintr-un atelier italian, unde este turnat în bronz, drept în mijlocul urbei în iulie, de Zilele Bistriţei.

Marea speranţă: finanţările europene

Primăria investeşte, în 2009, circa 3,37 milioane de lei sub formă de contribuţie la numeroasele proiecte de finanţare cu care defilează. Ieri municipalitatea a depus şapte proiecte la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, intitulate generic Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, pentru care solicită în total 23 de milioane de euro. Alături de acestea, alte câteva milioane sunt pentru consolidarea sau reabilitarea unor  pasaje şi şcoli între care Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, abandonat în acest an de ministerul de resort în lipsa banilor.
„Dacă obţinem 50-60 % din aceste proiecte ne putem considera mulţumiţi, pentru că ar asigura financiar o perioadă importantă când finanţările sunt tot mai mici” a conchis primarul Ovidiu Creţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite