Criză de locuri în clasele I, în şcolile din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana după un loc pentru înscrierea boboceilor a demarat, oficial, de luni. De teamă să nu rămână cu copiii acasă, părinţii au luat cu asalt şcolile din Oradea şi din judeţ.

Deşi oficial cererile se pot depune până la toamnă, părinţii ar trebui să se grăbească să facă acest pas, pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor vrea să afle numărul micuţilor care vor începe şcoala în septembrie până cel târziu pe data de 1 mai.
De luni, 16 martie, a început oficial primirea cererilor de înscriere a copiilor în clasa I, în toate unităţile şcolare din judeţul Bihor. În multe şcoli din Oradea nu mai există locuri disponibile pentru anul şcolar 2009/2010, încă de anul trecut. Mulţi directori de şcoli rămân nepăsători în ciuda disperării părinţilor, fiind liniştiţi că
şi-au asigurat numărul necesar de elevi, alţii au trecut la suplimentarea numărului de clase, cunoscând cererea tot mai mare din ultimii ani.

Locuri ocupate

„Nu se mai fac înscrieiri la şcolile «Dacia», Generală 16, «Oltea Doamna» şi la Colegiul Naţional «Iosif Vulcan». În rest, toate şcolile din Bihor mai primesc cereri pentru clasa întâi”, spune Gheorghe Nan, inspector în cadrul IŞJ Bihor.
Până în prezent, în cele două sute de şcoli din Bihor, din care 25 în Oradea, au fost înscrişi 2.000 de copii, din care peste 1.000 în municipiu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au anunţat că îi va sancţiona pe directorii care nu au estimat corect numărul de cereri pentru clasa I şi care vor decide suplimentarea numărului de elevi sau chiar al claselor, pe ultima sută de metri.
Părinţii sunt sfătuiţi să lase cererea de înscriere a copilului în clasa I la şcoala pe care au ales-o, indiferent de răspunsul pe care îl primesc de la secretariatele unităţilor de învăţământ. „Chiar dacă părinţilor li se spune că nu mai sunt locuri, aceştia nu trebuie să renunţe şi să plece dezamăgiţi pentru găsirea unui loc pe la toate şcolile orădene. Unităţile de învăţământ sunt obligate să primească toate cererile de înscriere pentru noul an şcolar până pe 1 mai“, spune Gheorghe Nan. 

Niciun copil nu rămâne pe dinafară

„Niciun micuţ cu vârstă de şcolarizare nu va rămâne pe dinafară, chiar dacă nu vor primi loc la şcoala pe care părinţii şi-o doresc pentru copiii lor”, a precizat Violeta Taichiş, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Bihor.
De asemenea, şcolile sunt obligate să afişeze numărul de clase pe care le au disponibile şi să actualizeze săptămânal situaţia înscrierilor. Pentru înscrieri în clasa întâi, părinţii trebuie să depună o cerere-tip, pe care o pot găsi la secretariatul unităţii şcolare, unde doresc să-şi înscrie copilul, o copie după certificatul de naştere, precum şi o adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „apt pentru şcoală”.

Urmează goana pentru  un loc la grădiniţă

Şi părinţii preşcolarilor au început deja goana du¬pă un loc la grădiniţă. Cererile curg din partea părinţilor, însă directorii grădiniţelor nu pot primi aceste solicitări mai devreme de luna mai. Pentru grupele mari sau pregătitoare, majoritatea grădiniţelor orădene nu mai au locuri, prioritate la reînscriere având preşcolarii deja existenţi. La grupele mici locuri există, însă sunt limitate de lipsa de spaţiu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite