Criză în industria lemnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Silvică Mureş nu mai câştigă de pe urma licitaţiilor prin care vindea masă lemnoasă şi a rămas cu stocuri pe care nu le poate valorifica. Noua conducere a Regiei Naţionale a Pădurilor ar putea concedia 40 de silvicultori mureşeni.

Direcţia Silvică Mureş riscă să intre în blocaj financiar, din cauza incapacităţii de a mai vinde masă lemnoasă. La ultima licitaţie organizată pe 3 martie nu s-a prezentat niciun agent economic, în mod normal participând în jur de 100 de firme de profil din cele peste 300 existente în judeţ.

Adrian Pârlea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, a spus că nimeni nu mai e interesat să cumpere lemn pentru construcţii. „Sperăm ca la următoarea licitaţie, cea din 24 martie, să vindem ceva, altfel suntem pe punctul de a intra în blocaj financiar. S-au vândut bine doar lemnele de foc, dar asta mai ţine o lună, până se încălzeşte vremea”, a explicat Pârlea, care a adăugat că lipsa banilor poate compromite programele de împăduriri, ca şi alte lucrări specifice.

Contracte reziliate

Mai mult, spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş, sunt societăţi care cer rezilierea contractelor de exploatare a masei lemnoase, câştigate în anii anteriori, deoarece nu au piaţă de desfacere.
Înainte de declanşarea crizei financiare Direcţia Silvică Mureş câştiga peste 7 milioane de lei anual din vânzarea de lemne, fiind pe locul doi în ţară ca performanţe după Suceava. Pe cale de consecinţă, deja se ia în calcul eventualitatea disponibilizării  a circa 40 de angajaţi. „Nu poţi să te lipseşti de pădurari, capitol la care de ani buni avem deficit de personal, şi cred că până la urmă vor fi disponibilizări din structurile tehnico-inginereşti. Oricum, decizia finală va aparţine noii conduceri a Regiei Naţionale a Pădurilor”, a opinat Pârlea.

Constantin Chirilesc, şeful serviciului producţie, a precizat că în stocurile DSM există 370.000 de metri cubi de masă lemnoasă, din care s-au vândut,  în toamnă, 210.000 mc. „La licitaţia din 24 martie scoatem la vânzare circa 70.000 mc. Anul trecut, metrul cub de lemn pe picior s-a achiziţionat în medie cu 98,28 lei, indiferent de esenţă”, a spus Constantin Chirilesc.

Preţuri prea mari

Însă pentru agenţii economici, preţurile Direcţiei Silvice sunt prea mari, iar calitatea ofertei e slabă. Eugen Suceavă, patronul Gelutrans Explore Reghin, firmă ce se ocupă de exploatare şi prelucrare primară, spune că nu s-a prezentat la licitaţii din cauză că preţul e umflat cu circa 60 la sută. „Nu mai am ce face cu marfa. Din octombrie n-am mai încasat bani iar 120-130 de lei mc pe cherestea e enorm”, a declarat Eugen Suceavă. Iar Mili Cioată, patronul CS Confort Impex din Târgu-Mureş, care prelucrează cherestea, a spus că preţurile DSM nu sunt aliniate cu cele de pe piaţă. „Noi nu cumpărăm lemn din pădure sau de pe drum, iar ei nu au mijloace de transport să le ducă în depozit”, a spus Mili Cioată.

Se plâng de salarii

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş susţine că salariile angajaţilor regiei constituie o mare problemă: „Salariile noastre sunt cele mai mici dintre toţi funcţionarii publici. Iar din momentul în care nu îi plăteşti salariul la timp, rişti ca pădurarul să dea mâna cu hoţul de lemne”, a mai declarat Adrian Pârlea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite