Criza globală reduce investiţiile la 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea tranzacţiilor înregistrate în România în prima parte a anului a scăzut cu 43% faţă de 2007

În ciuda reducerii drastice a volumului de investiţii din primele şase luni ale lui 2008, România se situează pe locul al doilea în Europa Centrală şi de Est.

Deşi contestate pentru o bună bucată de vreme, consecinţele crizei financiare globale se răsfrâng din plin şi asupra pieţei imobiliare autohtone. Scăderea drastică a volumului investiţiilor în acest an, comparativ cu 2007, este un argument cât se poate de clar în acest sens. Potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei Jones Lang LaSalle, România a înregistrat în primul semestru din 2008 o reducere de 43% a volumului de tranzacţii faţă de perioada similară a anului trecut.

Investiţiile din primele şase luni ale anului în curs au atins astfel un volum de 903 milioane de euro. Aceeaşi valoare este indicată şi în cel mai recent raport de piaţă regional al companiei CB Richard Ellis. În acelaşi timp, conform datelor companiei Cushman & Wakefield, volumul tranzacţiilor din primele şase luni ale anului s-a ridicat la 810 milioane de euro.

Upground, cea mai mare achiziţie autohtonă

Potrivit datelor JLL, un număr de patru tranzacţii a reprezentat mai mult 80% din volumul total al investiţiilor înregistrate în prima jumătate a anului. Acestea s-au ridicat la o valoare totală de 750 de milioane de euro.

Cea mai importantă dintre ele a fost achiziţia de tip “forward purchase” a proiectului Upground din Bucureşti de către RREEF, divizia imobiliară a Deutsche Bank, contra sumei de 340 de milioane de euro. Cumpărarea proiectului Upground este, de altfel, cea mai semnificativă achiziţie  înregistrată în România până la ora actuală.

Celelalte trei mari tranzacţii au avut ca obiect proiecte finalizate. Astfel, grupul italian IGD a cumpărat portofoliul Winmarkt pentru 182,5 milioane de euro, AEW Europe a achiziţionat de la BelRom parcul de retail European Retail Park Târgu Mureş, pentru 90 de milioane euro, iar DEGI a cumpărat Iris Shopping Center de la dezvoltatorul local Avrig 35, pentru 140 milioane euro.

„Toate aceste tranzacţii de dimensiuni mari s-au aflat în negocieri încă de la sfârşitul anului 2007, fiind finalizate doar în 2008”, notează însă reprezentanţii Jones Lang LaSalle.

In joc rămân doar marii investitori

Scăderea volumului de investiţii este o tendinţă resimţită la nivelul întregii Europe Centrale şi de Sud-Est. Cu tranzacţii de 930 de milioane de euro în prima jumătate a anului şi deţinând prima poziţie la nivel regional, Polonia a înregistrat o scădere de 40% faţă de anul trecut. La rândul său, Cehia se situează pe locul al treilea, cu 520 de milioane de euro tranzacţionate, în ciuda unei scăderi de 64%. Cea mai drastică reducere a volumelor tranzacţionate, de 68%, s-a resimţit în Ungaria, până la un nivel de doar 204 milioane de euro.

Principala cauză a reducerii investiţiilor în regiune o reprezintă criza de lichiditate resimţită la nivel internaţional. Potrivit raportului JLL, sursele limitate de finanţare competitivă şi marjele de finanţare în creştere au făcut ca numărul investitorilor activi în piaţă să se diminueze. În faţa dificultăţilor de a atinge randamentele cerute de achiziţiile în Europa Centrală şi de Est, investitorii care au rămas totuşi activi în piaţă sunt fondurile germane şi alte instituţii care dispun de capitaluri proprii mari.  ;

Europa Centrală şi de Est, în regres pentru 9-18 luni

„Încetinirea activităţii investiţionale în pieţele din regiune va continua probabil şi în semestrul al doilea din 2008 şi în 2009, pe măsură ce discrepanţele de preţ între cumpărători şi vânzători se menţin”, se arată în raportul JLL.

Pe parcursul acestei perioade, avertizează reprezentanţii companiei, este posibil ca unii proprietari să-şi întârzie în continuare vânzarea activelor.  Din punctul de vedere al negocierilor purtate între proprietari şi cumpărători, există două direcţii viabile de acţiune: fie stabilirea preţurilor la nivel de piaţă se va îmbunătăţi, fie cei dintâi vor accepta că tendinţa de corecţie a preţurilor se va derula pe termen lung şi vor decide în cele din urmă să vândă.

 „Până când unul dintre aceste scenarii se va adeveri, volumele investiţionale pentru următoarele 9-18 luni vor continua probabil să înregistreze niveluri similare cu cele din primul semestru al anului 2008”, estimează specialiştii companiei Jones Lang LaSalle.

68%

- reprezintă scăderea volumului investiţiilor din Ungaria

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite