Criza frânează piaţa de colectare a creanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de recuperare a restanţelor şi-ar putea reduce ritmul de creştere la 20%-25% în acest an Afacerile recuperatorilor de credite îşi vor încetini ritmul de creştere pe fondul crizei din

Piaţa de recuperare a restanţelor şi-ar putea reduce ritmul de creştere la 20%-25% în acest an

Afacerile recuperatorilor de credite îşi vor încetini ritmul de creştere pe fondul crizei din SUA care i-a determinat pe bancheri să fie mai restrictivi în creditare.

Turbulenţele de pe pieţele externe i-au determinat pe bancherii din România să nu mai acorde cu atâta uşurinţă credite cu un grad ridicat de risc.

Acest lucru se va resimţi la nivelul pieţei de colectare a creanţelor al cărei avans s-ar putea restrânge de la 47% în 2007, la 20%-25% în acest an. "Deşi la începutul anului eram un pic mai optimişti, consider că piaţa va avea o creştere mai lentă în 2008, de 20%-25%.

România resimte ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare externe, întrucât băncile de la noi devin mai restrictive în ceea ce priveşte acordarea împrumuturilor cu grad ridicat de risc", spune Georg Kovacs, directorul EOS KSI România.

Pentru perioada următoare se aşteaptă o creştere a segmentului de datorii cu grad mare de dificultate la colectare. Totodată, numărul cazurilor trimise în instanţă spre executare silită ar putea înregistra un avans. "Dacă vorbim de creditele de consum pentru electrocasnice de 600-800 de euro, nu este rentabil să mergi în instanţă, dar la creditele personale de 30.000-40.000 de lei se merită", a explicat Kovacs.

Cele mai multe datorii din sistemul bancar continuă să provină de pe segmentul de credite de consum, împrumuturi de nevoi personale şi carduri de credit. Împrumuturile cu garanţii ipotecare înregistrează cel mai mic nivel al datoriilor.

Noile norme de creditare, cu impact

Noile restricţii de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR) instituţiilor de credit îşi vor pune, de asemenea, amprenta asupra pieţei de profil. Efectele acestora se vor resimţi însă după 6-9 luni de la momenul aplicării lor. În 2009, evoluţia pieţei de colectare a creanţelor va depinde de politica băncilor şi de cum vor evalua împrumuturile cu risc mare de recuperare. "Cred că băncile vor fi din ce în ce mai selective cu clienţii lor", a mai spus directorul EOS KSI.

Compania EOS KSI, lider pe piaţa de profil

Piaţa de colectare a creanţelor, incluzând companii de profil şi birouri de avocatură care au această specializare, a ajuns anul trecut la un nivel de aproximativ 25 de milioane de euro, potrivit lui Georg Kovacs.
EOS KSI este liderul pieţei de colectare a creanţelor din România, cu o cifră de afaceri de 9,9 milioane de euro în 2007.

Cea mai mare pondere în cifra de afaceri a companiei pe anul trecut a fost deţinută de activităţile de colectare a datoriilor, respectiv 50%. Pentru acest an, compania mizează pe o creştere a afacerilor cu 16%, până la 11,5 milioane de euro. Principalii competitori sunt Urban şi Asociaţii, Coface, Mellon şi Cycle.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite