Criza financiară din Occident măreşte preţurile şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza financiară din Occident măreşte preţurile şi în România
Criza financiară din Occident măreşte preţurile şi în România

Pe fondul majorării costurilor energiei, anunţată deja în ţara noastră, cotaţiile internaţionale record ale ţiţeiului ne aduc în faţa unui nou val de creştere a preţurilor Un nou

Pe fondul majorării costurilor energiei, anunţată deja în ţara noastră, cotaţiile internaţionale record ale ţiţeiului ne aduc în faţa unui nou val de creştere a preţurilor

Un nou seism pe pieţele financiare: preţul petrolului a ajuns la 142 de dolari/baril. România aşteaptă cu sufletul la gură replicile care ar putea-o lovi.

La scurt timp după anunţarea scumpirilor la gaze şi curent, care vor provoca efecte în lanţ pe piaţa autohtonă, veştile de pe plan extern amplifică şi mai mult pericolele ce planează asupra economiei.

În primul rând, avem de-a face cu un nou record istoric al cotaţiilor ţiţeiului, care pot provoca scumpiri ale carburanţilor, dar şi majorarea costurilor de producţie în toate ramurile industriale.

Reacţii emoţionale

În al doilea rând, deprecierea drastică a indicilor marilor burse occidentale îi va determina pe investitori să privească spre România - ca piaţă emergentă - cu şi mai multă prudenţă. Evoluţiile de pe plan mondial vor avea efecte mai mult emoţionale pe pieţele în curs de dezvoltare, cum e şi România, consideră Gabriel Aldea, analist în cadrul companiei Intercapital Invest.

"În astfel de situaţii, investitorii devin foarte prudenţi, acţionează mai mult emoţional faţă de pieţele emergente, astfel că o refugiere a fondurilor din Occident sau Asia la noi este exclusă". În schimb, "creşterea cotaţiilor la ţiţei poate afecta direct economia românească, prin majorarea costurilor de producţie", subliniază analistul.

Având în vedere că gazele şi curentul electric înseamnă costuri de producţie pentru toate domeniile, scumpirea energiei va conduce inevitabil la creşteri de preţuri pe toată linia. De altfel, producătorii de alimente, ca şi prestatorii de servicii, nu s-au sfiit să anunţe majorări la preţurile finale, cuprinse între 5 şi 15%.

Panică pe bursele din toată lumea

Cele mai importante pieţe de capital din Europa au înregistrat ieri scăderi ale cotaţiilor, după un declin al burselor din Statele Unite ale Americii şi Asia.

Pe fondul datelor negative privind economia americană, la New York, indicele bursier Dow Jones a pierdut joi peste 3 procente, ajungând la cel mai redus nivel valoric înregistrat din septembrie 2006 şi până astăzi.

Şi asta pentru că investitorii se tem că preţurile tot mai mari la alimente şi energie, dar şi starea financiară proastă îi vor determina pe americani să cheltuiască mai puţin, iar economia SUA va intra în recesiune.

Petrolul, la un nou maxim istoric

Sub influenţa veştilor proaste privind piaţa americană, esenţială pentru exportatorii asiatici, aproape toţi indicii bursieri din Asia au trecut ieri pe roşu.

Cel de la Shanghai a înregistrat o scădere cu peste 5%, iar Sensex, din India, a coborât cu 4,3 procente. Pieţele de capital din Hong Kong, Coreea de Sud, Noua Zeelandă şi Filipine au înregistrat, de asemenea, scăderi cu aproximativ 2%.

Preţul petrolului a trecut ieri de pragul-record de 142 dolari pe baril, pe măsură ce investitorii au băgat tot mai mulţi bani în ţiţei ca să se protejeze de devalorizarea monedei americane.

La creşterea cotaţiei a contribuit însă şi declaraţia preşedintelui OPEC, Chakib Khelil, care a estimat că ţiţeiul va ajunge anul acesta la 150-170 dolari pe baril, dar şi anunţul Libiei, care şi-ar putea sista producţia.

La New York, preţul petrolului a atins un maxim istoric de 142,26 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul Brent a ajuns la 142,13 dolari. (Alexandra Diaconu)

Bursa de la Bucureşti a reacţionat atipic

După ce, în şapte şedinţe consecutive, indicele compozit al Bursei de la Bucureşti a înregistrat o depreciere cumulată de aproape 12%, ieri, toată piaţa a închis pe plus.

Acţiunile celor mai lichide zece companii tranzacţionate pe piaţa principală au recuperat, în medie, 2,45%, iar indicele BET-Compozit s-a apreciat cu 2,48% faţă de sesiunea anterioară.

Creşterea de ieri ar putea reprezenta, spun brokerii, doar o revenire de scurtă durată, după ce, în ultimele şedinţe, piaţa de la Bucureşti a căzut mult mai mult decât celelalte burse europene.

Astfel pot fi explicate aprecierile paradoxale ale cotaţiilor de pe piaţa românească, în condiţiile în care pieţele internaţionale au fost afectate de corecţii şi noi minime.

Impactul evoluţiei pieţelor externe asupra Bursei de la Bucureşti va continua să fie amplificat de vulnerabilitatea conferită de statutul de piaţă emergentă.

"Din păcate, influenţa pieţelor mature de acţiuni va continua să-şi pună amprenta asupra Bursei de la Bucureşti, în pofida unor fundamente bune particulare ale pieţei noastre. Şi aici este într-o măsură reprezentativă efectul lipsei de forţă a capitalului instituţional la bursă", explică Mihai Căruntu, analist BCR. (Raluca Bâra)

Scumpiri în România

Pe lângă ştiutele scumpiri la curent (5,3%) şi gaze naturale (12,5%), patronatele au anunţat că vor majora atât preţurile produselor finite, cât şi tarifele unor servicii de bază.

Câteva exemple: preţul zahărului va creşte cu 10% până la 15%, carnea va fi cu aproximativ 5% mai scumpă, iar taximetriştii vor majora tarifele. Per ansamblu, estimează producătorii, media scumpirilor la produsele finite va fi de jumătate din procentul cu care au crescut tarifele la energie.

Desigur, o scumpire a utilităţilor va avea o influenţă negativă asupra tuturor sectoarelor economiei, dar nu în aceeaşi măsură. "Într-un fel va fi afectată industria de software şi în alt fel siderurgia", afirmă reprezentanţii patronatelor.

În astfel de situaţii, investitorii devin foarte prudenţi
Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest

2,48% reprezintă aprecierea înregistrată ieri de indicele compozit al Bursei de Valori Bucureşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite