Criza economică se vede şi pe cadranele BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea comenzilor în industrie şi construcţii a început să scadă spre zero. Banca Naţională a României (BNR) a consemnat, în ultimul său buletin de conjunctură, restrângeri fără precedent ale activităţilor economice.

Doi dintre cei mai importanţi indicatori ai economiei – comenzile noi şi gradul de utilizare a capacităţilor de producţie – arată tot mai rău în statisticile oficiale. Acum, aceşti indicatori, analizaţi (şi) de BNR, evidenţiază, pentru perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009, reduceri drastice ale activităţilor, mai ales în industrie şi în construcţii.

Minime istorice multianuale

Potrivit ultimei analize a BNR, comenzile noi (n.n. – pe baza cărora operează fabricile) au scăzut, în medie, cu peste 30% de la sfârşitul toamnei trecute, companiile din industrie şi construcţii ajungând să lucreze mai mult pe stoc decât pentru livrări imediate. Gradul de utilizare a capacităţilor a scăzut de la 70%, în decembrie 2008, la 64% în ianuarie 2009.

Acestea sunt recorduri negative nemaiîntâlnite din perioada în care industria românească abia începea să se alinieze la standardele tehnologice ale sfârşitului de secol XX. Cât despre volumul producţiei, datele BNR arată că acesta este într-o cădere liberă, mai ales în ceea ce priveşte materialele de construcţii.

De la o creştere de 40%, consemnată în septembrie 2008 faţă de septembrie 2007, în ianuarie 2009 s-a ajuns la o scădere cu 50% faţă de ianuarie 2008!

“Insuficienţa cererii este cel mai important factor al frânării producţiei”, notează autorii studiului BNR. Tot ei arată că cele mai afectate ramuri economice sunt, din acest punct de vedere, industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi fabricarea produselor finite din metal.

Schemele de personal, reduse dramatic

Restrângerea capacităţilor de producţie în funcţiune a impus corecţii şi asupra schemelor de personal, constată specialiştii Băncii Naţionale.

Cele mai severe restructurări, preconizate de managerii chestionaţi în cadrul studiului Băncii Centrale, se regăsesc în industriile mijloacelor de transport sau ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV, dar şi în producţia materialelor de construcţii sau în sectorul chimic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite