Criza economică atinge buzunarul artiştilor clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul concertelor private şi vânzările de CD-uri au scăzut la sfârşitul anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Cântăreţii din capitala Ardealului susţin că primele efecte s-au manifestat în decembrie. Aceştia se aşteaptă la urmări mult mai vizibile după prima jumătatea a acestui an.

Criza financiară mondială se resimte în toate domeniile, iar cel al muzicii nu face excepţie de la regulă.

Talentatul violoncelist clujean Răzvan Suma, angajat al Filarmonicii din Piteşti, a resimţit deja urmările crizei financiare mondiale.

„Conform unei legi, ar fi trebuit să ni se dubleze salariile, dar din cauza acestei crize nu se va mai întâmpla acest lucru”, a declarat acesta.

El a menţionat că se aşteaptă să resimtă mai puternic aceste efecte la sfârşitul anului, când intenţionează să facă un turneu naţional alături de trupa sa, Romanian Piano Trio.

„Noi avem propriul stil de a face bani, nu aşteptăm să ne plătească filarmonicile. Ne găsim finanţare privată pentru turneele noastre. Vom vedea ce susţinere vom avea, din cauza crizei probabil o să fie mai greu să ne găsim sponsori”, a adăugat artistul.

Soţia lui Răzvan Suma, solista de origine argentiniană Analia Selis, a explicat că efectele crizei financiare sunt vizibile mai ales la nivelul evenimentelor organizate de anumite firme.

Puţine concerte private

„În decembrie, am avut mai puţine concerte private faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. Am avut foarte multe solicitări, dar unele dintre acestea s-au anulat”, a mărturisit Analia Selis. Chiar şi în aceste condiţii, solista se arată mulţumită de felul în care a încheiat anul 2008 din punct de vedere al concertelor.

Flavius Buzilă, solistul trupei clujene Hara, a susţinut că mulţi dintre artiştii pe care îi cunoaşte se plâng de impactul pe care îl are criza asupra activităţii lor.

 „Dacă anul trecut la evenimentele de firmă la care participam erau invitate patru-cinci trupe, acum cântă maxim două. Noi am avut foarte multe concerte spre sfârşitul anului trecut. Cu toate acestea, s-a văzut o mică diferenţa faţă de 2007. Atunci am avut mult mai multe oferte”, a explicat artistul. Acesta prevede o luptă acerbă care se va da între impresari pentru contractarea concertelor.

Vor scădea preţurile

Paul Nancă, managerul Fundaţiei Phoenix este de părere că problemele economice din această perioadă pot fi un prilej bun de selecţie a valorilor.

„Estimăm că se va regla piaţa. Cei mai mici vor avea dificultăţi în a rezista pe piaţă. Va creşte în mod cert şi exigenţa publicului”, a explicat Paul Nancă. Potrivit lui Nancă, vor scădea şi onorariile exorbitante solicitate de anumiţi artişti.

„Artişti precum Ştefan Bănică Junior sau Loredana percep onorarii exagerate, de peste 10.000 de euro. Cu această sumă pot aduce un artist străin, chiar dacă nu unul foarte nou”, a conchis acesta.

Criză, la CD-uri

Sandy Deac, solistul trupei Desperado, a declarat că nu a resimţit din punct de vedere al concertelor urmările crizei până în acest moment. „Criza financiară se poate observa, însă, la vânzările de CD-uri”, a spus acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite