Criza a dublat numărul de donatori de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În medie, 20 de bistriţeni trec zilnic pe la centrul de donare de sânge din oraş. Centrul de Transfuzii din Bistriţa a devenit o destinaţie „la modă” a bistriţenilor, pe timp de criză.

Cele şapte bonuri valorice primite în schimbul donării de sânge sunt o adevărată mană cerească, în vremuri financiare dificile. Ca dovadă, luna trecută, aproape 90 de bistriţeni au donat sânge pentru prima dată, ei alăturându-se altor aproape 500, care donează în mod constant.
Ioan Horj are 35 de ani, este salariat şi donează sânge de doi ani. Azi-dimineaţă a venit pentru a doua oară în acest an, în centrul de recoltare de la Bistriţa.
Omul spune că faptul că e din comuna Şieu Sfântu nu îl impiedică să vină să doneze sânge şi să dea o mână de ajutor celor care pot avea nevoie. Recunoaşte că bonurile de masă sunt foarte binevenite, iar drumul din comună şi până la Bistriţa este decontat de centrul de transfuzii. Ioan Horj a devenit unul dintre donatorii fideli, după ce un prieten al său a avut nevoie de sânge, pentru o operaţie.

Analize gratuite, în valoare de 150 de lei

Cei care aleg să doneze sânge beneficiază de şapte tichete de masă pentru produse alimentare şi de o zi liberă de la locul de muncă. În plus, celor din alte zone decât Bistriţa li se decontează transportul până la centrul de recoltare.
Tot la beneficii sunt trecute şi analizele gratuite, care se efectuează la fiecare donare. Acestea sunt în valoare de 150 de lei şi pot depista afecţiuni ale ficatului, pancreasului sau chiar riscul de leucemie. Directorul interimar al Centrului de Transfuzii Sangvine din Bistriţa, doctorul Laura Paladic,  spune că cei mai mulţi donatori sunt bărbaţi, nu au un loc de muncă şi au o medie de vârstă de 30 de ani şi provin, în proporţie de 70% din mediul rural şi din alte localităţi decât Bistriţa „Tinerii sunt donatori ocazionali şi vin la noi mai ales în vacanţe”, explică medicul.
Ea consideră că şi criza financiară este un motiv al creşterii numărului de donatori, împreună cu o campanie mediatică susţinută. „Deşi rezervele de sânge sunt mai mult decât îndestulătoare, există o deficienţă de RH negativ, pe toate grupele de sânge. Ar fi bine să vină să doneze sânge şi cei care au RH negativ, pentru a stabiliza situaţia”, a mai spus Laura Paladic.

Peste 3.300 de donatori fideli, în 2008


Salvarea de vieţi îi motivează pe bistriţeni. Anul trecut,  în jur de 900 de persoane au donat sânge pentru prima dată, dintre acestea 80% fiind bărbaţi. Numărul donatorilor constanţi a ajuns la peste 3.3000, iar al celor ocazionali a depăşit numărul de 150. Rezervele de sânge sunt mai mult decât suficiente pentru Bistriţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite