Criza rachetelor provoacă disensiuni între Seul, Tokyo şi Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile experienţe cu rachete ale nord-coreenilor au ca rezultat neaşteptat o răcire în relaţiile dintre Coreea de Sud, pe de o parte, Japonia şi SUA, pe de alta. În timp ce Seulul recomandă o

Noile experienţe cu rachete ale nord-coreenilor au ca rezultat neaşteptat o răcire în relaţiile dintre Coreea de Sud, pe de o parte, Japonia şi SUA, pe de alta.
În timp ce Seulul recomandă o atitudine mai prudentă ca reacţie la aceste teste, pentru evitarea creşterii tensiunii în peninsula coreeană, Tokyo se pronunţă pentru impunerea de sancţiuni drastice Phenianului. "Nu este cazul să se facă atâta zgomot în jurul acestui eveniment", a sunat replica preşedintelui sud-coreean, în vreme ce oficialităţile nipone au descris ca "regretabilă" atitudinea Seulului. Deosebirile de atitudine dintre cele două capitale îşi au explicaţia lor. Coreea de Sud s-a angajat într-un proces de reconciliere cu Nordul, pe care a încetat să-l mai considere ca inamic. Pentru japonezi, în schimb, rachetele oferă o excelentă motivaţie de a se debarasa de pacifismul impus după înfrângerea suferită în ultimul război mondial şi ocupaţia americană. Nu întâmplător, în ultimele zile, presa şi oficialii niponi se întreabă deschis dacă nu ar fi cazul ca Japonia să obţină capacităţi militare în vederea unei lovituri preventive.
Schimbarea de atitudine a Seulului devine un motiv de fricţiuni şi cu administraţia Bush, adepta unei politici de izolare a Coreei de Nord. Sud-coreenii, dimpotrivă, furnizează ajutor Phenianului, au devenit al doilea său partener economic, contactele turistice şi de afaceri se înmulţesc. O evoluţie care provoacă ridicări de sprâncene la Washington şi la Tokyo.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite