"Criza caricaturilor", pe agenda reuniunii miniştrilor apărării ai NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arătând palid şi obosit, după o săptămână atât de agitată, premierul danez Anders Fogh Rasmussen nu şi-a ascuns mâhnirea, într-un interviu pentru "International Herald Tribune", că în

Arătând palid şi obosit, după o săptămână atât de agitată, premierul danez Anders Fogh Rasmussen nu şi-a ascuns mâhnirea, într-un interviu pentru "International Herald Tribune", că în actuala criză cu lumea islamică mai multe companii occidentale care au filiale în Orientul Mijlociu încearcă să se disocieze de Danemarca şi de produsele daneze, calificând o asemenea atitudine ca "deplorabilă".
Într-adevăr, până în prezent, pierderile suferite de industria daneză ca urmare a boicotului declanşat de ţările musulmane se ridică la 55 milioane dolari. Premierul nu a dat nume, dar gigantul elveţian Nestle şi cel francez Carrefour, pentru a-şi apăra propriile interese, s-au situat pe o poziţie considerată în cel mai bun caz ca "neelegantă".
Chiar dacă Rasmussen s-a ferit să critice partenerii atlantici ai Danemarcei, el s-a arătat dezamăgit de atitudinea marilor companii occidentale, deoarece "contrazice toate eforturile noastre comune de promovare a unui comerţ liber". Datorită seriozităţii sale, problema violenţelor declanşate în lumea islamică a figurat, potrivit declaraţiilor premierului danez, pe agenda reuniunii de la Taormina (Sicilia) a miniştrilor apărării ai NATO, neaşteptându-se, însă, ca la sfârşitul reuniunii să fie publicată o declaraţie specială în această privinţă.
UE ar trebui să spună: "Suntem cu toţii danezi"
Lipsa aparentă de solidaritate a ţărilor aliate este comentată şi de presa internaţională. "În loc de a reacţiona unitar împotriva boicotării produselor daneze, Uniunea Europeană se mulţumeşte să exprime cuvinte vagi de simpatie faţă de Danemarca. E timpul ca UE să adopte o poziţie solidară limpede în această chestiune", scrie cotidianul german "Die Welt". Într-o aluzie la faimoasele cuvinte ale lui J. F. Kennedy rostite la Berlin, în toiul războiului rece, "şi eu sunt berlinez", ziarul ceh "Pravo" îmbrăţişează o atitudine similară: "Uniunea Europeană ar trebui să spună
Suntem cu toţii danezi
şi să îndemne ţările membre să cumpere produse daneze în compensaţie pentru pierderile suferite prin boicotul musulman".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite