Criza muşcă tot mai adânc din buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza muşcă tot mai adânc din buzunarele românilor
Criza muşcă tot mai adânc din buzunarele românilor

Comercianţii nu mai pot plăti nici chiriile, nici salariile, astfel că vânzătorii sunt daţi afară pe capete. În fiecare regiune din România, oamenii sunt loviţi de lipsa acută a banilor. Efectele crizei sunt resimţite de fiecare în felul său, fie că este angajat, fie patron.

Citiţi şi:


Centrele comerciale care nu s-au adaptat rapid crizei au de suferit. La Timişoara, ca şi la Craiova, recesiunea şi-a pus amprenta şi pe cele mai vechi spaţii de cumpărături.

Chirii reduse în sprijinul vânzătorilor

Timişoara. Toţi patronii centrelor comerciale au redus chiriile pentru a veni în ajutorul comercianţilor. Cel mai grav afectat de criză este Terra, unde, numeroase spaţii comerciale sunt închise, după ce patronii au fost nevoiţi să închidă afecerile, ori s-au reorientat spre distribuţie.
 
„Noi am făcut două reduceri la chirii, una în martie şi una în iunie. Pot să spun că am ajuns să avem cele mai joase preţuri în acest moment. Am redus cu până la 35 la sută, pentru că am văzut că aceast fenomen economic numit şi criză a început să ia amploare. Este o perioadă când puterea de cumpărare la români a scăzut, astfel că unele firme nu au mai rezistat.

De la începutul anului au plecat aproximativ 18 firme”, a spus Gheorghe Atudoroaie, patronul Centrului Comercial Terra.Craiova. Unii patroni au găsit soluţia salvatoare pentru a ieşi din impas: au redus personalul şi au redus frecvenţa aprovizionării. La magazinul Primăvara din Craiova, rafturile mai multor raioane sunt goale.

Directorul spune că vânzările au scăzut cu până la 15% şi că au fost nevoiţi să facă unele schimbări pentru a nu pune lacătul pe uşă. „Criza economică şi-a pus amprenta şi asupra noastră. Am introdus şi oferte, dar degeaba, se vede că oamenii au rămas fără un loc de muncă, iar puterea de cumpărare a scăzut. Am mai rămas cu jumătate din personal şi am comandat de la furnizori tot mai puţină marfă. Nu vrem să riscăm să avem produse expirate în raft şi să avem probleme“, spune Emilia Burduşilă, director Hipermarketul Primăvara din Craiova.

Trocul revigorează piaţa imobiliară

Iaşi. Proprietarii schimbă mai ales maşini cu terenuri, pentru a nu se împrumuta de la bănci. „Schimburile au luat amploare din cauza crizei financiare. Faptul că obţin greu credite de la bănci, precum şi dobânzile mari, îi deteremină pe mulţi să-şi dea maşina pentru proprietăţi imobiliare.

Măsura a mai animat puţin piaţa terenurilor“, afirmă Tudor Stoica, de la agenţia Terra. Cele mai multe înţelegeri s-au încheiat pentru autoturisme Opel, Ford şi chiar Mercedes. „Majoritatea tranzacţilor se situează în jurul valorii de 20.000 de euro, maximum 30.000 de euro“, spune Mitică Târnăveanu, reprezentant al agenţiei Inter Imobiliare.

Trocurile de pe piaţa imobiliară nu au o valoare foarte mare, iar suprafeţele tranzacţionate în acest fel sunt în cele mai multe cazuri de 500-700 de metri pătraţi. Grupaj realizat cu sprijinul redacţiilor regionale „Adevărul de Seară

Pepenii vânduţi şi în schimbul bonurilor de masă

Târgoveţii din toate pieţele din Bănie au scris cu litere mari pe tăbliţa care indică tariful produselor: „Primim bonuri de masă“. Maria Dunoiu (60 de ani), din Mârşani, care şi-a întins taraba în Piaţa Gării, susţine că este cea care a luat iniţiativa. „Dacă stăteam cu mâinile-n sân, fără niciun folos, mi se uscau lubeniţele din cauza soarelui. Bat zeci de kilometri pe zi, ca să fac negoţ, şi nu mă lasă inima să văd că nu-mi scot banii. Pentru ce am trudit tot anul?“, se întreabă bătrâna.

image

Decât să rămână cu lubeniţele nevândute, târgoveţii preferă soluţia tichetelor Foto: Gabriela Popescu

Zilele trecute, femeia a rupt o hârtie din agendă, hotărâtă să arate trecătorilor propria ofertă. „Am văzut că-n toată ţara se practică acest lucru. Eu de ce să fiu mai prejos?“, mai zice olteanca. Marius Ionică (25 de ani), unul dintre clienţi, mărturiseşte că şi-a cheltuit toţi banii şi, până la următorul salariu, este nevoit să se folosească de tichete. 


Oltenii nu mai au bani nici să-şi ducă copiii la circ

Craiovenii prezenţi la spectacolul susţinut în aceste zile de Circul Las Vegas s-au plâns că biletele sunt prea scumpe. Reprezentanţii trupei justifică preţurile prin faptul că este criză, astfel că spectatorii se numără pe degete.

Copiii au plătit duminică seară 20 de lei să petreacă trei ore în cortul amplasat lângă hipermarketul PIC, la ieşirea din Craiova, în timp ce tariful pentru un adult a ajuns la 30 de lei. Tribuna a fost însă aproape goală.

image


Cei aproximativ 50 de copii, dintre care jumătate însoţiţi, au aplaudat frenetic fiecare gest făcut de acrobaţi şi clovni. Părinţii sunt însă de altă părere. Cei mai mulţi dintre ei s-au declarat nemulţumiţi pentru că biletul de intrare a fost prea scump şi că nu s-au făcut reduceri sau oferte decât pentru cei care au obţinut invitaţii de prin oraş. ; Gabriela Popescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite