Criza din Orient provoacă disensiuni în lumea occidentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de război. Pe de altă parte, poziţiile faţă de conflict ale unor cercuri oficiale occidentale generează polemici şi disensiuni.Ziarul "Guardian" se face astfel ecoul punctelor de vedere

de război. Pe de altă parte, poziţiile faţă de conflict ale unor cercuri oficiale occidentale generează polemici şi disensiuni.
Ziarul "Guardian" se face astfel ecoul punctelor de vedere divergente dintre premierul britanic Tony Blair, care sprijină fără rezerve Israelul, refuzând să-i ceară încetarea imediată a focului şi ministrul său de externe, Margaret Beckett, care a adoptat o atitudine mai nuanţată, solicitând Israelului să dea dovadă de reţinere, pentru a nu destabiliza, prin atacuri "disproporţionate", guvernul libanez, cu eventuale consecinţe grave asupra întregii regiuni. În Spania a avut loc o succesiune de mitinguri în sprijinul păcii, sub egida partidului socialist de guvernământ, la care s-a scandat că actele de război "nu pot fi tolerate", lozinci interpretate ca antiisraeliene. Mai mult, la un miting al tineretului la Universitatea din Alicante, premierul Jose Luis Zapatero a fost fotografiat purtând în jurul gâtului fularul specific palestinian, "kufia". El a declarat că Israelul greşeşte abuzând în Liban de forţa sa militară, ceea ce a dat naştere la protestele ambasadorului israelian, Victor Harel, care a susţinut că riposta statului evreu nu poate fi considerată "disproporţionată, exagerată sau abuzivă" şi că demonstraţiile antiisraeliene constituie un sprijin acordat terorismului. Iar un purtător de cuvânt al Partidului Popular de opoziţie l-a acuzat pe Zapatero de "antisemitism, antisionism şi israelofobie", acuzaţii respinse ca "intolerabile" de ministrul de externe spaniol Miguel Angel Moratinos. În fine, în Suedia, cotidianul "Aftonbladet" cere UE să suspende acordul de liber schimb cu Israelul "atât timp cât acesta nu va respecta drepturile omului". Într-o replică indirectă, revista americană "Time" afirmă că pentru Israel distrugerea Hezbollahului este o chestiune vitală, în caz contrar însăşi existenţa sa fiind pusă sub semnul întrebării.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite