Criză de Gopten în farmaciile bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertensivii au rămas fără Gopten 0,5, un medicament de bază în tratarea afecţiunii lor. Cei care suferă de hipertensiune pot să înlocuiască aceste pastile cu metoprolol, dar numai la indicaţiile medicilor.

Agitaţie mare în rândul hipertensivilor care, pentru a se trata, sunt nevoiţi să ia la rând toate farmaciile din oraş. După un tur de forţă, mulţi află că medicamentul nu mai există în stoc. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud, Ionel Vasile, medicamentul Gopten, în concentraţie de 0,5 miligrame, nu a fost livrat de furnizori.

„Avem probleme, într-adevăr, pentru că nu l-am primit în farmacii. Există, în schimb, Gopten în concentraţii de două şi patru miligrame. Sper ca situaţia să se remedieze curând şi farmaciile să îşi asigure stocul necesar. Farmaciile depind de furnizori, iar furnizorii de importatori, pentru că vorbim de un medicament importat”, explică Ionel Vasile. Ioan S., angajat în domeniul construcţiilor, are 50 de ani şi suferă de hipertensiune.

În fiecare lună face tratament cu Gopten 0.5 miligrame. De când cu criza, acesta spune că face turul farmaciilor pentru a-şi cumpăra medicamentele. „Am fost la toate  farmaciile din oraş şi mi-au spus că nu se mai găseşte. Am mai reuşit să îmi cumpăr 12 tablete, sâmbătă”, povesteşte bărbatul.

Medicamentul se poate înlocui

Doctorul cardiolog Dănuţ Cocoi spune că Goptenul se poate înlocui, la sugestia specialistului, cu alte produse cu efect similar. „Cei care nu găsesc Gopten se pot trata şi cu Metoprolol, dar numai la recomandarea cardiologului”, spune doctorul Cocoi.

Potrivit ultimei  statistici a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), în luna februarie, s-au prescris 1.130 de tablete de Gopten 0.5 miligrame. Aceste tablete s-au decontat la jumătate de preţ, Goptenul fiind unul dintre medicamentele de pe lista celor compensate. Lunar, cantitatea de medicamente pentru cardiaci, decontate de CJAS, ocupă primele 50 de poziţii în topul comprimatelor eliberate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite