Criticile americane, atac la poporul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care a declarat miercuri că datele raportului sunt din 2004 şi că nu mai sunt de actualitate. Rosenthal a mai spus că "în februarie 2006 am

Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care a declarat miercuri că datele raportului sunt din 2004 şi că nu mai sunt de actualitate.
Rosenthal a mai spus că "în februarie 2006 am fost la Timişoara, iar la Brăila, în iunie 2005. După aceea, au mutat copiii din instituţia psihiatrică într-o nouă instituţie, pe care am vizitat-o în decembrie 2005. (...) România a făcut mari progrese în ceea ce priveşte scoaterea copiilor din instituţiile de protecţie, dar a păstrat în ele mulţi copii cu dizabilităţi". Secretarul de stat Bogdan Panait a ripostat, ieri, din nou la atacurile americanilor. "Miza acestui raport sunt adopţiile. Se fac presiuni pentru a se dovedi că sistemul românesc nu este capabil să ţină copiii şi să se reia adopţiile internaţionale. Sunt fonduri mari puse în joc, iar lupta va fi foarte mare. Este vorba despre un atac la adresa poporului român. Până în iunie 2005 au existat acele probleme. Nu le contest. De-atunci însă, nu mai putem vorbi de aşa ceva. Să nu uităm că, în Brăila, copiii erau în sistemul de protecţie sanitar. Nu este corect să se pună totul în spatele ANPDC", a declarat pentru Adevărul secretarul de stat Bogdan Panait.

Baroneasa Emma Nicholson:
Raportul Comisiei Europene nu va fi influenţat de presiunile SUA
"Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi Mentale conţine un număr de erori majore şi importante. Principala instituţie citată în articol se află în oraşul Brăila, dar eu am înţeles că acest loc a fost închis cu mai mult de 12 luni în urmă şi că toţi copiii de acolo au fost transferaţi în locaţii mai bune şi mă întreb de ce, presupunând că raportul a fost scris după vizite făcute în ianuarie-februarie în acest an, de ce acest loc a fost acum repus pe tapet. Acest raport a apărut acum pentru că precede cu mai puţin de o săptămână raportul Comisiei Europene. Este o încercare de a modifica politica europeană", a declarat, ieri, baroneasa Emma Nicholson. "Sunt gata să mă duc chiar şi acum la Brăila - precizează baroneasa, pentru a reverifica faptul că sursele mele sunt corecte. Acest articol nu va avea niciun impact asupra raportului Comisiei Europene, pentru că acest raport a fost deja scris".

Imagini groaznice în presa internaţională
Nu există ziar american sau agenţie de presă care să nu fi preluat raportul organizaţiei "MDRI", care acuză condiţiile subumane în care trăiesc copiii instituţionalizaţi din România. "Copii legaţi de pat sau scaun, îngheţaţi de frig, subnutriţi şi murdăriţi cu propriile excremente", relatează cotidianul "Herald Tribune" într-un articol cu titlul "Orfanii României sunt abuzaţi". Deşi România a încercat să şteargă imaginile cu orfanii săi, care au înconjurat întreaga lume, scrie publicaţia, mii de copii trăiesc astăzi în instituţii ale statului în aceleaşi condiţii ca în urmă cu zece ani. "Washington Post" îşi începe articolul despre orfanii români cu descrierea terifiantă a unui copil de 12 ani, subnutrit şi legat de patul spitalului de psihiatrie Sf. Pantelimon din Brăila. După ce a dedicat un spaţiu important raportului făcut de ONG-ul american, cotidianul "New York Times" revine cu o precizare, sub titlul "România admite: copiii au fost uitaţi". Doar câteva ziare, şi acelea nu sunt americane, redau reacţiile autorităţilor române, care resping acuzaţiile formulate de ONG-ul american şi că numărul orfanilor a scăzut cu circa 60 la sută. Spre exemplu, cotidianul britanic "The Guardian" preia declaraţia şefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, potrivit căruia "condiţiile de la Brăila sunt inumane". "USA Today" preia articolul Associated Press, cu titlul "România recunoaşte problemele din centrele de copii". Toate articolele apărute în mass-media străine sunt ilustrate cu imagini sfâşietoare cu copii români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite