Critici dure la adresa României din partea Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va prezenta, până la sfârşitul lunii, un raport preliminar privind progresele făcute în justiţie de România. Surse din Executivul european susţin că documentul va fi

Comisia Europeană va prezenta, până la sfârşitul lunii, un raport preliminar privind progresele făcute în justiţie de România. Surse din Executivul european susţin că documentul va fi unul dur, cu critici privind funcţionarea defectuoasă a ANI şi scandalurile din jurul CSM.

Raportul Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi Bulgaria ar urma să fie prezentat în această săptămână. Este vorba doar de un raport preliminar, care nu va prezenta concluziile finale asupra reformei din cele două ţări şi nu va include nicio propunere de activare a clauzei de salvgardare, lucru posibil doar la publicarea raportului final, în luna iunie.

Sursele europene vorbesc însă de un document "dur" al Comisiei, unde se critică "aspecte esenţiale, precum Agenţia de Integritate care nu este funcţională" şi "scandalurile legate de fraudarea examenelor unor procurori, judecători şi notari". Este o practică curentă a experţilor Comisiei de a lansa rapoarte dure înainte de a lua o decizie, tocmai pentru ca autorităţile vizate să se preocupe de realizarea reformelor şi progreselor cerute de Executivul european.

"În cazul României, limbajul va fi unul destul de dur, din moment ce nu au fost îmbunătăţiri în lupta împotriva corupţiei", susţin sursele din cadrul CE.

"Acuzaţiile reciproce ale CSM şi DNA, care spun una despre cealaltă că nu funcţionează aşa cum trebuie, modificările aduse de parlamentari la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi, nu în ultimul rând, episodul cu Comisia de la Cotroceni, europenii le-au notat pe toate", spun sursele citate. Presa europeană a publicat, în ultimele săptămâni, o serie de acuzaţii şi reacţii venind şi din partea unor state UE, precum Olanda, Suedia, Germania sau Marea Britanie, care evidenţiază necesitatea luptei anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite