Cristina Ţopescu: „Este important să readucem copiii acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Ţopescu, prezentatoarea jurnalului „Focus“ de la Prima TV, face bilanţul campaniei „Stop indiferenţei“. Ea spune că unul dintre obiective este implicarea publicului în asemenea acţiuni. Vedetă TV povesteşte cât de fericită a fost atunci când, datorită campaniei de căutare a copiilor dispăruţi, o fetiţă s-a întors acasă la mama ei.

Adevărul: Campania „Stop indiferenţei“ a ajuns la sfârşit. Cum credeţi că a modificat percepţia publicului legată de copiii dispăruţi?

Cristina Ţopescu: Cred că oamenii nu numai că au conştientizat mai mult suferinţa unor semeni ai lor, dar şi că poate vor fi mai atenţi cu propriii lor copii, ca să nu ajungă şi ei vreodată să trăiască o asemenea dramă. Asta, mai ales într-o lume în care părinţii îşi abandonează copiii, chiar dacă le oferă casă, masă şi confort. Atenţia şi iubirea sunt cele mai importante.

Să nu uităm că există şi copii dispăruţi nu pentru că au fost răpiţi, ci pentru că au plecat ei de acasă. De ce? Pentru că nu se simţeau iubiţi. Cred că oamenii trebuie să înveţe să-şi arate iubirea, să-l facă pe cel iubit să se simtă iubit. Cu atât mai mult când este vorba de părinţi şi copii.

Cu ce aşteptări aţi pornit această campanie şi cum s-au confruntat cu rezultatele obţinute?

Nu porneşti o campanie dacă nu crezi în ea, dacă nu speri şi nu faci tot posibilul ca ea să aibă şi rezultate palpabile. Cred însă că toate aceste campanii trebuie să umble şi la mentalităţi, la eliminarea unor reflexe mai vechi şi la crearea altora noi.

E important să readucem copiii acasă, acesta este scopul evident, dar dincolo de el, vrem să facem oamenii să fie mai atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, la suferinţele altora, să nu rămână indiferenţi şi, mai mult decât atât, nu doar să arate compasiune, ci să se şi implice, să facă ceva, atât cât pot. Asta se numeşte spirit civic, cu care noi, românii, nu ne putem încă lăuda prea mult.

Ce aţi simţit atunci când aţi aflat că unul dintre copii a fost găsit? 

M-am gândit la bucuria mamei care şi-a regăsit copilul, doamna Katalin, o româncă de etnie maghiară. Am fost foarte fericită pentru ea, am fost toţi fericiţi că am putut aduce atâta bucurie.

Este un sentiment extraordinar! Sunt momente în care te bucuri că eşti ziarist.  

La ce rezultate vă aşteptaţi în continuare?

Am găsit deja o fetiţă, sper să mai găsim şi alţi copii. Oamenii au reacţionat, au sunat şi ne-au dat informaţii importante, sună în continuare şi sunt convinsă că vor mai suna şi după încetarea campaniei, vom ţine legătura cu ei pe site-ul nostru şi nu numai. 

Cum v-au afectat poveştile copiilor dispăruţi prezentate în campanie?

Fiecare poveste prezentată în această campanie este sfâşietoare în felul ei, nu există drame mici sau mari, toate sunt suferinţă, suferinţă care nu poată fi pusă în cuvinte şi atât.

Când îţi moare copilul nu poate fi ceva mai îngrozitor. Cât de îngrozitor poate fi, însă, să nu ştii nimic despre copilul tău, să nu ştii unde este, cum îi este, dacă nu cumva se chinuie şi tu, părintele lui, nu-l poţi salva! Cât de îngrozitor e să te gândeşti că poate copilul tău nu mai e pe lumea asta, iar tu nu-i poţi nici măcar aprinde o lumânare. Aşa spunea o mamă, printre lacrimi. Este cutremurător. 

Vă aşteptaţi la un prim rezultat atât de rapid?

Speram şi credeam în asta. În momentul în care aceste cazuri sunt date la televizor, le văd mulţi oameni şi oricare dintre ei poate fi cel care dă informaţia cu care poliţia să poată găsi copilul.

Forţa presei nu trebuie subestimată, trebuie să fim conştienţi de ea şi, ştiind asta, trebuie s-o punem în slujba unor cauze bune.

Cum a fost făcută selecţia cazurilor prezentate în cadrul jurnalului?

Părinţii sunt personaje cheie fără de care nici noi, nici poliţia, nu puteam face nimic. Există şi familii care nu-şi mai doresc co­piii înapoi acasă, cărora nu le pasă, care i-au chinuit şi când îi aveau.

În asemenea familii, la ce bun să se mai întoarcă un copil? E mai bine pentru el ca aici să intervină autorităţile şi ONG-urile. Statul are şi el responsabilităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite