Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest praznic este închinat naşterii Sf. Ioan Botezătorul, ales de Dumnezeu ca Înaintemergător al Fiului Său. Arhanghelul Gavriil l-a anunţat pe preotul Zaharia că va avea un copil ce va

Acest praznic este închinat naşterii Sf. Ioan Botezătorul, ales de Dumnezeu ca Înaintemergător al Fiului Său. Arhanghelul Gavriil l-a anunţat pe preotul Zaharia că va avea un copil ce va purta numele de Ioan, hărăzit de Dumnezeu. Sf. Ioan a fost cel care aducea oamenilor "Vestea cea bună", în deşertul Iudeii şi practica botezul pocăinţei cu apă pentru iertarea păcatelor: "Sunt solul trimis să vestesc venirea Lui". Proorocul Ioan a trăit în timpul împăratului Irod, cel care s-a căsătorit cu Irodiada, soţia fratelui său, şi a fost necruţător cu acesta pentru că trăia în păcat. Este cunoscută în ortodoxie răzbunarea Irodiadei, care a contribuit la întemniţarea Sf. Ioan şi apoi la decapitarea acestuia.

Ziua acestui praznic este cunoscută în popor sub numele de Sânziene sau Drăgaică.

În această zi se practică numeroase ritualuri: lPentru sporul casei în ziua praznicului se împart fructe prietenilor şi săracilor, pentru ca pomii să rodească în acel an; lÎn mediul rural se pun flori de Sânziene în putinei, pentru ca vacile din gospodărie să aibă lapte mult şi bun. lAcum se culeg şi se sfinţesc la biserică florile de Sânziene şi alte plante de leac: cicoare, sulfină, cimbrişor, usturoi. Toate ierburile culese în ziua naşterii Sf. Ioan Botezătorul au puteri înzecite de vindecare a tusei, a durerilor de cap, de mijloc şi a insomniei. l Tot acum, cea mai vârstnică şi înţeleaptă femeie din sat rosteşte descântecul de împăcare a îndrăgostiţilor certaţi în acel an. lVrăjitoarele care practică magia albă adună cel puţin 12 feluri de ierburi (proporţional cu numărul apostolilor), pe care le usucă şi le păstrează ca leacuri pentru situaţii critice. lFlorile de Sânziene sunt considerate flori magice şi se păstrează tot anul în casă şi în portofel pentru a aduce noroc. lCopiii se stropesc cu apă de râu sau cu agheasmă pentru a fi sănătoşi şi curajoşi. lEste bine ca în fiecare gospodărie să aducem flori de Sânziene; dacă acestea nu se ofilesc până a doua zi, vom fi siguri că dorinţele noastre se împlinesc în scurt timp. lGospodarii duc buchete de Sânziene şi ramuri de alun pe câmp, care se numesc, semnificativ, rod, ca să alunge seceta şi să asigure rodul bogat. lÎn ziua acestui praznic nu se lucrează la câmp pentru a nu cădea grindină peste recolte. lObiceiul de Drăgaică se practica în mijlocul holdelor de fetele harnice şi necăsătorite, pentru a chema belşugul în holde şi a asigura sănătatea vitelor din acea comunitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite