Cresterile de salarii, pensiile speciale si titlurile "nobiliare" pentru senatori si deputati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensii speciale, prime anuale si o indexare de 10% a indemnizatiei lunare a parlamentarilor in 2004. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege privind statutul deputatilor si

Pensii speciale, prime anuale si o indexare de 10% a indemnizatiei lunare a parlamentarilor in 2004. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege privind statutul deputatilor si senatorilor, initiat de PSD si sustinut de 236 de deputati din toate grupurile parlamentare (numar record), dar din care 123 apartin partidului de guvernamant. Initiativa, pentru care liderul grupului pesedist din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a cerut dezbaterea in procedura de urgenta, este tinuta in mare secret de liderii PSD, mai ales dupa ce unele dintre prevederi, in special cea privind pensiile speciale pentru alesi, au fost dezavuate public de premierul Adrian Nastase si de presedintele Ion Iliescu. Cu toate acestea, proiectul nu a fost modificat, ci mentine in continuare privilegiile pentru parlamentari. Amintindu-si ca senatorii si deputatii sunt si ei bugetari, proiectul instituie, ca noutate, asa-numitul "al 13-lea salariu", pe care alesii il vor primi la sfarsitul anului, avand un cuantum egal cu o indemnizatie lunara sau cu o parte din ea, la un nivel stabilit de fiecare Camera in parte. Senatorii si deputatii sunt insa mai mult decat bugetari atunci cand vine vorba despre indexari. Spre deosebire de ceilalti bugetari, vor beneficia, incepand din aceasta luna, de o indexare cu 10% a indemnizatiei, pe care o vor primi intr-o singura transa, si nu in doua, ca restul celor platiti de la buget. Acest lucru, pe considerentul ca parlamentarii nu se vor putea bucura din plin de cea de-a doua indexare semestriala, prevazuta de Guvern pentru octombrie, avand in vedere ca mandatul actualului legislativ se incheie in decembrie. Conform proiectului, indemnizatiile parlamentarilor pe 2004 pleaca de la urmatoarele sume: 45.591.660 lei - pentru presedintii celor doua Camere; 41.998.260 lei - pentru vicepresedinti; 39.527.400 lei - pentru secretari, chestori, presedinti de comisii si liderii grupurilor parlamentare; 37.057.600 lei - pentru vicepresedintii de comisii si viceliderii de grup; 36.608.160 lei - pentru secretarii comisiilor si 36.158.720 lei pentru parlamentarii simpli. Dar si intre parlamentarii simpli vor exista discriminari, pentru ca proiectul introduce principiul "seniorialitatii". Adica, vom avea senatori si deputati seniori, titlu mai mult onorific acordat parlamentarilor cu cel putin doua mandate.
Contributia pentru pensia de parlamentar va fi obligatorie
Initiativa legislativa ii obliga pe senatori si deputati sa cotizeze, in fiecare luna, cu 5% din indemnizatie pentru a constitui fondurile speciale de pensii ale parlamentarilor, structuri care vor functiona la nivelul fiecarei Camere in parte. Cuantumul pensiei va fi diferit in functie de numarul de legislaturi, adica pentru anii cat beneficiarul a fost parlamentar: 35% din indemnizatia de parlamentar, pentru o legislatura (4 ani); 40% - pentru doua legislaturi (8 ani) si 45% - pentru trei si mai multe legislaturi (12 si peste 12 ani). Pensiile vor fi platite de catre Casa Nationala de Pensii, dar initiatorii nu exclud ideea unei case de asigurari speciale pentru parlamentari. Camera Deputatilor si Senatul vor avea, in fiecare an, in bugetul propriu, schema de pensii, contributiile urmand sa fie varsate lunar la Casa Nationala. Excedentele vor fi depuse la Trezorerie, iar deficitele - acoperite din bugetele celor doua Camere, adica tot din bani publici. Parlamentarii care nu vor fi realesi si care nu au pensie sau au loc de munca vor primi "o indemnizatie tranzitorie lunara" indexabila, egala cu indemnizatia neta avuta in ultima luna de mandat, pana cand vor reusi sa obtina un venit salarial normal, dar nu mai mult de 18 luni. Se instituie si o indemnizatie de deces, egala cu indemnizatia de parlamentar, care va fi platita familiei unui senator sau deputat care moare in timpul mandatului.
Chiulul, sanctionat cu taierea din indemnizatie
Proiectul pune in acord statutul senatorilor si deputatilor cu prevederile constitutionale privind imunitatea si cu cele privind incompatibilitatile si declararea averii. Chiulangiii vor fi sanctionati cu taierea din indemnizatie si cu publicarea numelui lor pe paginile de Internet ale celor doua Camere. Sanctiunile pentru nerespectarea regulilor de conduita vor merge de la chemarea la ordin, la vot de blam cu excluderea temporara de la lucrari, la care se adauga si taierea a maximum o treime din indemnizatie. Senatorul sau deputatul pedepsit risca sa ramana si fara cel de-al 13-lea salariu care se acorda la sfarsitul anului. Sanctionarea poate fi evitata daca impricinatul isi cere scuze public celui pe care l-a ofensat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite