Creşteri salariale în luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie cu 1,7% (23 de lei) faţă de luna anterioară, ajungând la 1.379 de lei, informează un studio al Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşterea faţă de luna iunie 2008 a fost de 8,3%.

În luna iunie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 de lei, cu 1,7% mai mare faţă de luna precedentă.
Câştigul salarial mediu net a fost în uşoară creştere în iunie, comparativ cu mai, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime de vacanţă), sume din profitul net, a negocierilor salariale şi realizărilor de producţii mai mari, informează INS.

Intermedierile financiare au fost cele mai generoase

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare, respectiv de 20,9%.

Majorări ale salariului între 7% şi 10% au fost raportate în telecomunicaţii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor şi alte activităţi industriale.

Creşteri de până la 6% în aviaţie


Câştigul salarial a avansat între 3% şi 6% în sectoare precum fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, extracţia minereurilor metalifere, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi transporturi aeriene.

Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite