Creşterea salariilor, dublă faţă de productivitatea muncii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eficienţa angajaţilor e cu 13% mai mare, în timp ce dinamica veniturilor a depăşit pragul de 22% În luna aprilie 2007, salariul mediu net pe economie a crescut cu 22,4% faţă de

Eficienţa angajaţilor e cu 13% mai mare, în timp ce dinamica veniturilor a depăşit pragul de 22%

În luna aprilie 2007, salariul mediu net pe economie a crescut cu 22,4% faţă de aceeaşi lună din 2006, ajungând la 1.027 lei. Productivitatea muncii în industrie - indicator care măsoară eficienţa salariaţilor - a avut o dinamică de aproape două ori mai lentă, crescând cu 13,1%.

În ultima perioadă, mai ales în primele patru luni din 2007, salariile au crescut din ce în ce mai mult, în special sub presiunea crizei de forţă de muncă.

S-a ajuns, în aprilie, la un mediu net per total economie de 1.027 lei, respectiv la un brut de 1.387 lei, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de aceeaşi lună din anul trecut, creşterea a fost de peste 22%, în cazul salariului net, bifându-se astfel un nou record al ultimilor ani.

Această evoluţie nu a fost, însă, susţinută şi de eficienţa în producţie - productivitatea muncii, indicator care a crescut cu puţin peste 13% în ultimele 12 luni. Or, atât analiştii financiari, cât şi autorităţile de la Bucureşti sau experţii instituţiilor internaţionale, au avertizat în repetate rânduri că productivitatea trebuie să ţină pasul cu creşterea salariilor - altfel riscăm reaprinderea inflaţiei, cu efecte negative asupra întregii economii.

Angajatorii, presaţi de insuficienţa forţei de muncă, lasă pe un loc secund problemele macroeconomice şi caută soluţii pentru creşterea salariilor.

Nu trebuie să uităm, însă, că în aprilie s-au dat şi primele de Paşte, astfel că unele creşteri salariale sunt doar temporare, exprimate în statistici.

Câştigurile au crescut în turism şi au scăzut în asigurări

Comparativ cu luna precedentă, în aprilie, cel mai mult au crescut salariile nete în activităţile de transporturi pe apă (+24,2%), urmate de cele din activităţile anexe şi auxiliare de transport, activităţile agenţiilor de turism (+16,5%), din industria minieră, silvicultură, exploatare forestieră şi servicii anexe (creşteri între 10 şi 20%). Au scăzut, în schimb, în luna aprilie, salariile din activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii (-4,6%), fabricarea produselor textile (-4,2%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-4%) sau activităţile de poştă şi curierat, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi.

Top 5 cele mai mari salarii (lei, net)

1. Intermedieri financiare (3.002)
2. Extracţia hidrocarburilor (2.386)
3. Transporturi aeriene (2.254)
4. Industria tutunului (2.070)
5. Prelucrarea ţiţeiului (1.930)

Top 5 cele mai mici salarii (lei, net)

1. Prelucrarea lemnului (573)
2. Producţia de îmbrăcăminte (581)
3. Pielărie (582)
4. Industria textilă (635)
5. Hoteluri şi restaurante (639)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite