Creşterea salariilor din IT&C începe să dea semne de stagnare în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru ani de majorări ale lefurilor, de peste 30%, specialiştii din resurse umane vorbesc despre o încetinire a ritmului de creştere IT-iştii se numără printre cel mai bine

După patru ani de majorări ale lefurilor, de peste 30%, specialiştii din resurse umane vorbesc despre o încetinire a ritmului de creştere

IT-iştii se numără printre cel mai bine plătiţi angajaţi din România. Un tânăr primeşte la începutul activităţii un salariu lunar de până la 600 de euro.

Rata de creştere anuală s-a ridicat în ultimii ani la peste 30 de puncte procentuale, însă specialiştii în recrutare estimează că acest avans va începe să stagneze în perioada următoare, din cauza resurselor tot mai limitate pe care le au companiile.

Chiar dacă se numără printre sectoarele cu cea mai rapidă rată de creştere a lefurilor de la an la an, România se află şi din acest punct de vedere în urma ţărilor europene.

Creştere susţinută în ultimii ani

Un proaspăt absolvent al studiilor de specialitate este angajat în prezent pe o poziţie de juniorat, în schimbul unui salariu care pleacă de la 400 de euro şi ajunge foarte uşor la 600 de euro, net.

"Cel mai bine plătite au devenit poziţiile din zona de top management şi cele de nişă. Zona de implementare a aplicaţiilor de business a crescut mult (ERP, CRM, BI), consultanţii seniori fiind foarte vânaţi în ultimul timp. Acest aspect determină în mod obligatoriu o creştere a salariilor", a declarat, pentru "Adevărul", Valentina Neacşu, senior consultant în cadrul companiei de recrutare Itex.

Potrivit acesteia, salariile în domeniul IT au crescut constant în ultimii ani. "Deja intervalul de creştere este mai mic în ultimul an, aşa că este probabil să asistăm cât de curând la o stagnare", spune Neacşu. Creşterea accelerată a lefurilor s-a datorat în principal şi dezvoltării companiilor care au simţit tot mai acut nevoia suportului informatic în activitatea pe care o desfăşoară.

Astfel, bugetele alocate acestui departament au cunoscut o creştere constantă, în condiţiile în care agenţii economici s-au confruntat şi cu o lipsă de forţă de muncă.

"Companiile au fost dispuse în mod repetat să crească bugetele salariale pentru a atrage candidaţi valoroşi. S-a ajuns însă în situaţia paradoxală în care, deşi bugetele salariale şi de beneficii au crescut, acest lucru nu se reflectă şi la nivel de performanţe individuale şi/sau organizaţionale", subliniază reprezentant Itex.

Deşi nivelul salarial nu se află încă la egalitate cu cel din alte ţări europene, Neacşu susţine că românii plecaţi cu diferite proiecte în afara graniţelor ţării încep să se întoarcă. "Deja mulţi dintre cei care au plecat pentru proiecte punctuale încep să se întoarcă în masă.

Plecările în grup ale dezvoltatorilor în Cipru, de exemplu, petrecute cu doi ani în urmă, îşi arată deja reversul, aceştia întorcându-se acum la fel de intempestiv", spune Valentina Neacşu. În general, pentru serviciul de recrutare de forţă de muncă pentru domeniul IT, agenţiile de recrutare şi selecţie percep între unul, şi trei salarii nete pentru poziţiile de low şi middle management. Pentru poziţiile de top sau poziţiile foarte nişate costurile cresc exponenţial în funcţie de dificultatea recrutării.

Evaluarea tehnică, esenţială în selecţie

În ceea ce priveşte activitatea de recrutare, aceasta diferă faţă de cea din alte domenii de activitate. Foarte importante pentru orice recrutor sunt testele tehnice cu care se poate stabili profilul profesional al potenţialului candidat, dar şi abilităţile care îl recomandă pentru o poziţie sau alta.

"Specificul selecţiei angajaţilor în IT este dat de măsurabilitatea foarte mare a profilului profesional, care poate fi stabilit cu acurateţe mărită cu ajutorul testelor tehnice. În ceea ce priveşte recrutarea, aceasta este mai dificilă, întrucât IT-iştii sunt persoane cu abilităţi bune de analiză, fiind astfel foarte selectivi în ceea ce priveşte oferta de pe piaţa muncii.

Mai nou, dificultăţile apar din cauza numărului din ce în ce mai mic de candidaţi eligibili şi a celui din ce în ce mai mare de oferte de muncă în domeniu", spune Neacşu. Mai mult decât atât, angajatorii încep să evite la angajare tinerii absolvenţi, din cauza nivelului redus al pregătirii. Costurile cu trainingul unui junior sunt uneori peste pragul de rentabilitate pe care un astfel de angajat îl poate aduce.

"Deşi acest domeniu este unul care atrage tineri, cererea şi oferta de muncă în domeniul IT s-a debalansat mult în ultimul timp. În plus, programele şcolare par să se alinieze mult prea greu noilor cerinţe din piaţă.

Cu alte cuvinte, de multe ori eşti pus în situaţia de a evita în mod constant tinerii absolvenţi, întrucât efortul de a-i aduce la un nivel de cunoştinţe optim pentru companie e prea mare", spune Tony Pătraşcu, director IT în cadrul companiei de asigurări la Aviva, şi absolvent al şcolii Erisma.

Potrivit acestuia, atunci când vine vorba de recrutare în domeniul IT, evaluarea tehnică a candidatului este foarte importantă. "Nu ai cum să pregăteşti "on the job" sau să te gândeşti că o să înveţe pe parcurs elemente de bază din domeniu", consideră Pătraşcu.

Specializarea posturilor, pe nişă (programatori Net, C++, etc) face procesul de recrutare şi selecţie mai lung şi mai dificil din cauza cunoştinţelor tehnice pe care trebuie să le deţină persoana care conduce acest proces.

Outsourcingul, soluţia crizei de specialişti

Nevoia de personal în domeniu se resimte mai ales la nivelul poziţiilor foarte specializate, fiind greu de găsit persoane foarte bune în domeniu.

Gradul mare de specializare a poziţiilor în recrutare, nevoia de a avea, în companiile mari mai ales, în departamentul de IT un foarte bun specialist, în general pe o zonă de nişă a IT-ului, şi nu un generalist face ca numărul potenţialilor candidaţi cărora te adresezi cu o ofertă de job să fie foarte mic.

"E suficient să urmăreşti câteva oferte de job online, cu grad de specializare mediu, şi să observi cum într-o lună pe un anunţ de genul PHP & MySQL Developer au aplicat 6 oameni şi să îţi faci o părere despre disponibilitatea forţei de muncă specializată în domeniul IT", spune Pătraşcu.

Lipsa de personal specializat se justifică în mare măsură prin comasarea IT-iştilor în companiile de profil. Pătraşcu susţine că diversificarea pieţei de servicii IT a generat atragerea de specialişti IT în companii axate strict pe furnizare de servicii.

"Această tendinţă este din ce în ce mai uşor de observat în ultimii ani de când piaţa de muncă în domeniul IT este în continuă scădere, iar specialiştii IT sunt o raritate. Outsourcing-ul sau închirierea de personal specializat în domeniul IT este unul dintre răspunsuri la problema costurilor şi creşterii eficienţei pentru multe din companiile de România", concluzionează Tony Pătraşcu.

În ceea ce priveşte companiile care decid să nu-şi externalizeze această funcţie şi să realizeze activităţile de recrutare şi selecţie intern, costurile directe şi indirecte sunt legate de salariul celor care recrutează şi publicitatea ofertelor de job.

20% din locurile vacante online sunt în departamentele IT

Oferta considerabilă de locuri de muncă în acest domeniu este evidentă şi pe site-urile de recrutare online. Din totalul numărului de locuri vacante, în jur de 20% sunt în domeniul IT.

"În prezent, pe eJobs sunt 11.720 de locuri de muncă vacante, din care în jur de 2500 sunt din departamentul IT - software şi hardware -, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 20% din numărul total de joburi", a declarat, Laura Chilom, PR manager eJobs.

Cei care solicită ocuparea unor poziţii în departamentele de IT sunt, îm majoritatea cazurilor, cei care lucrează deja şi au experienţă în domeniu, dar doresc să-şi schimbe locul de muncă. Constantin Ferşeta, director marketing al companiei Neogen, spune că cei din eşalonul de entry-level sunt mai agresivi în obţinerea de joburi. "Cei care au deja experienţă sunt căutaţi intens de agenţii.

E suficient să îşi updateze CV-ul şi în câteva ore este chemat la interviu şi angajat pe loc", spune Ferşeta. Potrivit acestuia, în ţara noastră, salariile au crescut enorm în ultimii 3-4 ani, ajungând, mai ales în cazul experţilor în domeniu, aproape la nivelul celor de afară. Anual, creşterea înregistrată în domeniu a fost de 30-40%. Astfel, un programator care avea 400 de euro în urmă cu 3 ani are acum 1.000 de euro.

Cele mai solicitate joburi:

Senior PHP Programmer
Java Developer
Software engineer
Web designer
Administrator reţea
Oracle Developer
C++ Developer
Tehnician IT-Help Desk

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite