Creşterea pensiilor a muşcat serios din bugetul educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ministere şi-au redus cheltuielile, pentru suplimentarea cu trei miliarde de lei a bugetelor destinate pensionarilor Rectificarea bugetului de stat pe 2007, adoptată ieri, într-o

Mai multe ministere şi-au redus cheltuielile, pentru suplimentarea cu trei miliarde de lei a bugetelor destinate pensionarilor

Rectificarea bugetului de stat pe 2007, adoptată ieri, într-o şedinţă extraordinară a Executivului, a scos la iveală, pe de-o parte, faptul că anumite ministere pot să-şi mai reducă din cheltuieli, iar pe de altă parte - necesitatea suplimentării fondurilor pentru a suporta creşterile fără precedent ale pensiilor. Vestea bună este că deficitul bugetar a mai scăzut cu câteva fracţiuni de punct procentual, de la 2,7 la 2,4% din PIB.

Ministerul Muncii a fost principalul beneficiar al rectificării bugetare, primind suplimentar fonduri în valoare de 8,1 miliarde de lei. Aceste fonduri au fost realocate prin reducerea cheltuielilor mai multor ministere, printre care s-au numărat cele ale Educaţiei, Apărării sau Economiei şi Finanţelor.

"Suplimentarea bugetului Ministerului Muncii vine ca urmare a creşterii cu 30% a pensiilor agricultorilor, a majorării pensiilor de asigurări de stat din cadrul bugetului asigurărilor de stat, a majorărilor indemnizaţiilor de război şi a persecutaţilor din motive politice sau etnice, a majorării alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor acordate pentru creşterea copiilor şi a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

Toate aceste majorări însumează peste trei miliarde de lei din suplimentarea bugetară prevăzută pentru Ministerul Muncii.

Creditele neangajate rămân pe hârtie

Guvernul a decis nu numai reducerea cheltuielilor aparatului administrativ al ministerelor, ci şi "retezarea" unor credite neangajate încă. Fondurile Ministerului Educaţiei au fost reduse cu 435 milioane de lei, cele ale Ministerului Apărării, cu 382 milioane de lei, iar de la Ministerul Economiei şi Finanţelor s-au "tăiat" 314 milioane de lei.

Executivul a decis totodată o reducere cu 285 milioane de lei a creditelor externe, din care 115 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, 80 milioane lei de la MIRA, 31 milioane de lei de la Ministerul Mediului şi 23 milioane de lei de la Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Comisie specială pentru supravegherea deficitului

O comisie specială, formată din ministrul Economiei şi Finanţelor, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi şeful controlorilor de credite va supraveghea ca execuţia bugetară pe ultimele două luni ale anului să nu depăşească deficitul bugetului consolidat.

"Există o asimetrie în ceea ce priveşte execuţia bugetară pe primele 10 luni faţă de ultimele luni ale anului şi există riscul depăşirii deficitului stabilit.

Asimetria este cauzată de plata anumitor investiţii, a proiectelor cofinanţate, în special ale Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, a subvenţiilor alocate Ministerului Agriculturii şi a termenelor de plată care se adună în lunile noiembrie şi decembrie", a explicat ministrul Vosganian. Din acest motiv, o comisie specială va aviza deschiderile de credit şi onorarea facturilor de plată şi va monitoriza strict ca deficitul să nu fie depăşit.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite