Creşterea fiscalităţii inflamează scumpirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale vede un „şoc inflaţionist“ în cazul în care Guvernul ar majora Taxa pe Valoarea Adăugată sau impozitele pe venituri. Ca o replică la ultimele zvonuri potrivit cărora în 2010 ar putea creşte unul dintre impozitele principale, şeful BNR arată că o asemenea măsură se va vedea în preţuri.

În ultimele zile, mai mulţi „iniţiaţi“ în ale finanţelor publice au lansat ideea că, după alegerile de la finele acestui an, ne vom trezi cu o majorare a TVA sau chiar a cotei unice de impozitare. Argumentul principal: în anul electoral 2009 nimeni nu va îndrăzni să crească fiscalitatea, dar după aceea... nu se va putea altfel decât cu o creştere substanţială, pentru a alimenta bugetul.

Oficialii de la Palatul Victoria au ieşit imediat la rampă şi au promis, cu mai multe guri, că nu va creşte niciun impozit. Adevărata replică la ideea unei majorări a vreunui impozit vine, însă, de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: o creştere a TVA poate provoca un „şoc inflaţionist“. Iar majorarea altor impozite, precum cele pe venituri, are „efecte mai difuze ce apar, totuşi, pe creşterea economică, dar şi pe inflaţie“.

Altfel spus, dacă în 2010 se va „umbla“ la impozite, întreaga populaţie va avea de suferit, dar mai ales cei cu venituri mai mici, pentru că respectiva majorare se va lăsa cu scumpiri. Acest avertisment ar trebui avut în vedere şi acum, dar mai ales şi după alegeri.

Deocamdată, reamintim numai că o eventuală modificare a Codului fiscal este posibilă, cel puţin teoretic, numai după o largă consultare publică, iar intrarea în vigoare a noilor măsuri ar trebui să aibă loc abia după şase luni de la încheierea procesului de consultare publică.

O eventuală majorare de TVA sau a unui impozit pe venituri ar putea intra, astfel, în vigoare cel mai repede la data de 1 iulie 2010, cu condiţia ca până la 1 ianuarie 2010 să se fi încheiat consultarea publică în acest sens.

Şi alte soluţii pun presiune pe inflaţie

Guvernatorul BNR le-a mai spus ieri, invitaţilor săi de la „Cafeneaua de afaceri – Mugur Isărescu şi invitaţii săi“, că reechilibrarea economiei se poate realiza „prin cursul de schimb, prin credit sau prin majorarea de impozite“. Isărescu a precizat, însă că că toate cele trei soluţii pot pune presiune pe inflaţie.

În fine, şeful BNR a mai ţinut să precizeze că dobânzile la depozitele bancare ar trebui să se plaseze „sub rata de politică monetară“, respectiv sub 9% pe an, întrucât băncile pot să îşi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt din sursele băncii centrale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite