Creşterea economiei, din ce în ce mai timidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 5,6% în al doilea trimestru din 2007, faţă de aceeaşi perioadă din 2006, după ce în primul trimestru crescuse cu 6% . Datele statistice arată o

Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 5,6% în al doilea trimestru din 2007, faţă de aceeaşi perioadă din 2006, după ce în primul trimestru crescuse cu 6% .

Datele statistice arată o creştere continuă, dar tot mai lentă, a economiei româneşti: dinamica PIB-ului a fost de 6% în primul trimestru, apoi de 5,6% în al doilea trimestru din acest an - cu aproape un punct procentual sub prognozele analiştilor.

Valoarea PIB-ului a fost, în al doilea trimestru din acest an, de 86,7 miliarde lei, astfel că pe primele şase luni din acest an s-a acumulat un total de 155,2 miliarde de lei. Analiştii prognozau o majorare medie de 6,4 procente pentru cel de-al doilea trimestru din 2007. Creşterea PIB a fost, în primul semestru din 2007, de 5,8% faţă de acelaşi interval din anul trecut, potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele comunicate de INS arată, însă, că majorarea PIB în trimestrul doi 2007 a înregistrat o încetinire accentuată faţă de supraperformanţa din aceeaşi perioadă a anului 2006, când creşterea a fost de 7,8 procente. La nivelul întregului an 2007, autorităţile estimează o creştere economică de 6,6% în scădere faţă de majorarea de 7,7 la sută consemnată anul trecut, iar pentru anul 2008, este prognozată o creştere economică de 6%.

Performanţele din construcţii, eclipsate de secetă Evoluţia sub aşteptări a PIB-ului în al doilea trimestru al anului 2007 este pusă pe seama majorărilor diferenţiate pe industrii, dar mai ales a secetei, de către analiştii financiari şi reprezentanţii mediului de afaceri. Potrivit acestora, factorii care au determinat creşterea economică din trimestrul doi au fost producţiile tot mai mari din sectorul de construcţii, colectarea mai eficientă a taxelor şi impozitelor, ca şi îmbunătăţirea cheltuielilor ca urmare a creşterii salariilor. Temperarea creşterii produsului intern brut ar putea duce, potrivit analiştilor, la o încetinire a avansului economic şi arată o posibilă îndepărtare a pericolului "supraîncălzirii" economiei.

"Este o creştere normală, care arată problemele structurale şi faptul că, în anii anteriori, creşterea a fost nesănătoasă, deoarece a fost generată de consum şi de creşterea preţurilor activelor, precum terenuri sau clădiri. Cred că vom vedea o încetinire a economiei în acest an şi anul viitor", a declarat Dragoş Cabat vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA Romania. "Economia va creşte cu aproximativ 5,6% în 2007 şi cu 5,3% în 2008". Analistul preconizează că, pe măsură ce sunt folosite fondurile europene, este posibil să asistăm la o nouă accelerare a creşterii din 2009.

155,2 Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 5,6% în al doilea trimestru din 2007, faţă de aceeaşi perioadă din 2006, după ce în primul trimestru crescuse cu 6% reprezintă valoarea Produsului Intern Brut al României, realizat în primul semestru din 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite