Creşterea economică, estimată la 6% pentru primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii consideră că încetinirea ritmului producţiei industriale şi seceta care a afectat agricultura îşi vor pune amprenta asupra produsului intern brut din acest an Rata de

Analiştii consideră că încetinirea ritmului producţiei industriale şi seceta care a afectat agricultura îşi vor pune amprenta asupra produsului intern brut din acest an

Rata de creştere economică din primul semestru are şanse să fie apropiată de cea înregistrată la nivelul primului trimestru. Atunci, Institutul Naţional de Statistică a comunicat o rată de 6,1%. Iar acum, analiştii economici estimează un ritm ce variază între 6% şi 6,2%.

Producţia industrială a crescut, în primul semestru, cu 6,1% comparativ cu perioada similară. Pentru comparaţie, în primul trimestru, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată faptul că, în primul trimestru al anului curent, producţia industrială (ce deţine o pondere de aproape 30% în PIB) s-a majorat cu 7,8%.

În acelaşi timp, ritmul de creştere al produsului intern brut a fost 6,1%. Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată (GEA), estimează că, în primul semestru din 2007, creşterea economică s-ar putea situa între 5,8% şi maximum 6%. Motivul încetiniri faţă de primul trimestru ţine, pe de o parte, de diminuarea ritmului producţiei industriale, iar pe de altă parte, de evoluţia agriculturii.

Creştere PIB de 6,5%, abia în trimestrul doi

Astfel, în primul trimestru, producţia agricolă a înregistrat o majorare anuală de 9,2%. Iar directorul GEA explică faptul că seceta din acest an deja a avut efecte asupra producţiei agricole. În plus, unele cheltuieli publice, care contribuie la formarea produsului intern brut şi care au fost planificate pentru primele şase luni, nu au fost efectuate, adaugă Voinea. Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimase, la sfârşitul lunii aprilie, un ritm de creştere a sectorului agricol de 3%, în timp ce dezvoltarea economică ar putea fi de 6,5%.

Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că ritmul dezvoltării economice ar putea fi, în primul semestru, de circa 6,2% comparativ cu perioada similară din 2006. Asta corespunde unei creşteri anuale de 6,5% a produsului intern brut la nivelul trimestrului doi 2007, adaugă Dumitru. Motivele acestei creşteri ţin atât de majorarea veniturilor bugetare în cel de-al doilea trimestru, cât şi de faptul că efectele secetei se vor reflecta în agricultură, în principal, la nivelul ultimelor două trimestre din 2007.

Sectorul construcţiilor menţine ritmul de creştere

Spre deosebire de sectorul industrial şi cel agricol, construcţiile au menţinut ritmul de creştere. Astfel, datele INS arată faptul că, în timp ce la nivelul primului trimestru, lucrările de construcţii au înregistrat un ritm anual de creştere de 30,7%, indicatorul s-a majorat la 31,4% în primele şase luni. Motivul ţine atât de lucrările pentru clădiri nerezidenţiale, a căror valoare a crescut cu 35,4%, cât şi celor rezidenţiale, domeniu în care ritmul de majorare a fost de 33,4%.

Totodată, datele INS arată faptul că lucrările de întreţinere şi reparaţii au înregistrat un surplus de aproape 32%. Spre deosebire de construcţii, vânzările din comerţ şi serviciile adresate populaţiei au înregistrat evoluţii divergente. Spre exemplu, comerţul cu amănuntul a înregistrat o accelerare a ritmului anual de creştere de la 4,3% la nivelul primului trimestru la 9,6% pentru primul semestru din 2007.

Pe de altă altă parte, comerţul cu autovehicule şi carburanţi a înregistrat o diminuare a ritmului de creştere a cifrei de afaceri de la circa 56% în primele trei luni, la aproximativ 43% pentru primul semestru. Similar, valoarea cifrei de afaceri pentru serviciile adresate populaţiei a crescut, în primele şase luni, cu numai 0,4%, sub nivelul din primul trimestru. Totodată, dezvoltarea economică a ţării este afectată şi de adâncirea deficitului extern.

Spre exemplu, în primele cinci luni, diferenţa dintre importuri şi exporturi s-a ridicat la peste 7,6 miliarde de euro, în creştere cu trei miliarde de euro faţă de perioada similară din 2006. Iar în timp ce INS urmează să publice astăzi datele privind balanţa comercială a României la şase luni, cele mai multe prognoze indică un dezechilibru extern (deficitul de cont curent) de peste 11% din PIB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite