Creşterea dobânzii BNR - spaima bancherilor, bucuria speculatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de decizia de astăzi a Băncii Naţionale, instituţiile financiare pot scumpi sau menţine creditele cu preţul reducerii marjelor de profit, iar jucătorii de pe pieţele monetare

În funcţie de decizia de astăzi a Băncii Naţionale, instituţiile financiare pot scumpi sau menţine creditele cu preţul reducerii marjelor de profit, iar jucătorii de pe pieţele monetare marchează profituri mai mari.

Oficialii BNR vor decide, astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, nivelul dobânzii de politică monetară. Părerile analiştilor în ceea ce priveşte decizia Consiliului converg spre ideea că dobânda va creşte, chiar dacă acest lucru nu e de dorit. Pronosticurile analiştilor indică o majorare cu 0,5% până la 1% a acestui indicator.

Bogdan Baltazar, consultant pentru investiţii, a declarat, pentru "Adevărul", încă din luna decembrie, că o majorare a dobânzii de politică monetară nu este de dorit, întrucât ar încuraja intrarea de capital speculativ.

Opinia analistului este împărtăşită şi de Cătălin Măciucă, dealer al MKB Romexterra Bank. Dealerul consideră că cel mai prudent ar fi ca dobânda de politică monetară să rămână la nivelul actual de 7,5%.


În schimb, lista analiştilor care se aşteaptă la o decizie de majorare este destul de lungă. Pronosticul vehiculat în ultima perioadă anticipează o creştere a dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale. În opinia lui Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst, nivelul dobânzii de politică monetară ar putea creşte, astăzi, chiar cu 0,75 puncte procentuale, până la nivelul de 8,25%.

"Efectele unei astfel de decizii se vor resimţi direct asupra creditării, al cărei ritm de creştere va fi încetinit. Moderat, acest fapt se va reflecta şi asupra capitalului speculativ, care ar putea să crească, în perioada imediat următoare deciziei de majorare", consideră analistul.


Pe de altă parte, însă, de la adoptarea măsurii amintite până la manifestarea efectelor e o cale destul de lungă. Ionuţ Dumitru, analist-şef al Raiffeisen Bank România, consideră că proporţia în care băncile comerciale ar putea scumpi creditele depinde de la caz la caz. "Observăm că, după majorarea aplicată din noiembrie, puţine bănci au trecut la scumpirea efectivă a creditelor", ne-a declarat analistul.


Reamintin faptul că, pe 28 decembrie, ultima zi de tranzacţionare a lui 2007, leul s-a depreciat puternic, ca urmare a unui atac speculativ. Analiştii au susţinut la acea dată că atacul a fost pornit de către speculatorii interni, în încercarea lor de a forţa mâna Băncii Naţionale să majoreze dobânda de politică monetară. Reprezentantul MKB Romexterra a explicat că o majorare ar putea rezulta într-o apreciere a leului, benefică investitorilor străini, în special a celor care se pregătesc să iasă de pe piaţă.


Bancherii presează pentru menţinerea rezervelor minime


În privinţa rezervelor minime obligatorii (RMO), Cabat susţine că "prudent ar fi ca ele să crească, de vreme ce riscurile la nivelul sistemului bancar au crescut. Totuşi, e puţin probabil ca Banca Naţională să ridice nivelul RMO.


Opoziţia băncilor comerciale este prea puternică", ne-a declarat analistul. În prezent, rezervele minime obligatorii sunt stabilite la 20% pentru depunerile în lei şi la 40% pentru cele în valută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite