Cresterea creditelor si a salariilor - un pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Bancii NaTionale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a declarat, ieri, ingrijorat de cererile de credit ale romanilor. El a facut un apel catre populatie sa solicite imprumuturi cu moderatie,

Guvernatorul Bancii NaTionale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a declarat, ieri, ingrijorat de cererile de credit ale romanilor. El a facut un apel catre populatie sa solicite imprumuturi cu moderatie, la fel si in privinta unor cresteri salariale. In acelasi timp, Mugur Isarescu a avertizat ca vor fi luate si alte masuri restrictive in cazul in care ritmul consumului nu se va domoli. "Noi avem un mesaj de moderatie: in solicitarile de credit, cat si salariale. O inflatie scazuta nu se obtine doar prin mixul de politici, ci si printr-un consens social. Daca romanii inteleg si trebuie sa inteleaga ca cel mai bun pret din Romania e stabilitatea preturilor si o inflatie scazuta, atunci ne vom gasi un aliat major. Daca nu, vom avea probleme. Daca nu suntem corectati prin atitudine, prin politici, ne corecteaza piata. Sper sa nu ajungem totusi acolo. Cum corecteaza piata? Ce nu stiti? Dur!", a declarat Isarescu. Gazul, curentul electric, energia termica si celelalte elemente care au preturi reglementate (administrate) de stat s-au scumpit de mai multe ori in acest an. De fiecare data, tinta de inflatie - 7,5% la inceputul anului - a fost corectata de catre BNR, ajungand pana la 8,5%. Acum, cand efectele scumpirilor din octombrie sunt evidente, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a vazut nevoit sa iasa din nou la rampa, pentru a anunta ca inflatia de la sfarsitul anului "ar putea depasi cu putin 8,5%". Potrivit guvernatorului, "rata inflatiei se va situa in noiembrie la 1,1 - 1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate". Cumparaturile excesive din Luna cadourilor ar putea sa aduca o noua presiune suplimentara din partea cererii. Ceea ce - explica Isarescu - "va duce la o depasire a nivelului de 8,5%". De fapt, nivelul de 8,3% anticipat pana de curand "este aproape compromis", a mai spus guvernatorul. El estimeaza ca inflatia anuala medie se va situa la 9,1% - 9,2%, nivel care confirma consolidarea inflatiei cu o singura cifra. Anul trecut, inflatia medie s-a ridicat la 11,9%. Tinta de inflatie pentru acest an a fost stabilita la 7,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct (6,5%-8,5%). Pentru 2006, BNR a convenit impreuna cu guvernul sa anunte o tinta de inflatie de 5%.

Romania a atras investitii greenfield de 800 milioane de dolari
In primele 11 luni ale anului 2005, Romania a atras investitii greenfield semnificative (n.r. - care se construiesc de la zero si depasesc un milion de dolari) in valoare totala de 800 milioane de dolari. Cele mai multe proiecte (41) sunt localizate in zona Bucuresti-Ilfov, informeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine. In total, investitiile straine directe cu impact semnificativ pentru economie au atins valoarea de 1,48 miliarde de dolari in primele unsprezece luni, cu 36 la suta mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Cele mai cautate domenii au fost telecomunicatiile si serviciile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite